• Joline Hallberg och Therése Palmér skålade i alkoholfri cider när de fick beskedet om lönetillägget.

Lön och villkor

Tandsköterskors lönekamp gav resultat

20 augusti 2021

Kampen för att höja tandsköterskornas status i Östergötland gav resultat. Specialisttandsköterskorna får 1 000 kronor extra i lönepåslag.

När specialisttandsköterskorna i pedodonti Therése Palmér och Joline Hallberg fick det glada beskedet att deras kompetens hädanefter ska belönas med 1 000 kronor extra varje månad var det dags att fira.

Läs mer: Tandsköterskorna på andra plats i regionernas prio-ordning

– Vi blev jätteglada och bjöd hela arbetsgruppen på alkoholfri cider och godis. Det är verkligen en seger att vår yrkestitel erkänts, säger Therése Palmér, som nyligen utbildat sig till specialisttandsköterska i pedodonti.

Känns skönt

Satsningen omfattar specialisttandsköterskor som gått en vidareutbildning inom pedodonti, oral protetik, orofacial medicin, parodontologi (operationstandvård för tandsköterskor) eller bettfysiologi. Susanne Mihandoust, tandsköterska och förtroendevald för Vision, berättar att hon drivit på för att lönetillägget skulle införas.

– Det känns skönt att det blivit verklighet. Nu vill jag jobba ännu mer för att höja statusen för tandsköterskeyrket.

Alla ska kunna utvecklas

Anna Vik, nytillträdd HR-chef Folktandvården Region Östergötland, är mån om att det ska finnas utvecklingsvägar för alla medarbetare.

– Det är inte bara tandhygienister och tandläkare som ska ha den möjligheten, även tandsköterskor ska ha den. Det är viktigt för oss att vara en attraktiv arbetsgivare, säger hon.

Therése Palmér ångrar inte att hon tagit chansen att specialisera sig. För att utbilda sig till specialisttandsköterska i pedodonti behöver man gå en ett år lång utbildning.

– Lönetillägget höjer yrkets status och ökar motivationen att utbilda sig. Vi tar tacksamt emot detta, säger hon.


Relaterade artiklar