• Susann Ek lyckades vända den negativa trenden i Landskrona.

Arbetsmiljö

Hon tog tag i stöket på biblioteket i Landskrona

7 december 2020

Den obehagliga arbetsmiljön var det enda som medarbetarna pratade om när Susann Ek blev bibliotekschef i Landskrona. Men efter mycket jobb och många år får nu både anställda och besökare lugn och ro.

– Jag gick in med berått mod. Jag visste att stadsbiblioteket låg strax utanför Landskronas city­kärna i ett område med social oro. Det är barnrikt, mycket hyreslägenheter, oseriösa fastighets­ägare, knarkhandel. Men jag tänkte att detta fixar jag efter att ha jobbat i Lindängen i Malmö, som på många sätt liknar det här området.

Susann Ek är erfaren. Minst 25 år har hon bakom sig som bibliotekarie och hon visste precis vilka utmaningar som hon stod inför när hon tackade ja till att bli bibliotekschef i Landskrona.

I dag är hon ansvarig för tre närbibliotek, något enstaka skolbibliotek och så stadsbiblioteket som ligger i en över 100 år gamla byggnad, ursprungligen tänkt att husera kommunens brandstation. Vagnhallarna har blivit huvud­entré och de stora fönstren släpper in mycket ljus i byggnadens stora ytor på två våningar. 

"Det enda personalen pratade om"

När Susann Ek började 2012 var stök vardagsproblem. Tonåringar skrek svordomar och kastade böcker. För­utom att det skrämde bort andra ­biblioteksbesökare fick cirka 15 anställda en allt mer otrygg arbetsmiljö.

– Det var det enda personalen pratade om. En av de värsta incidenterna var när en av assistenterna hotades med det som i efterhand visade sig vara en pistolattrapp, säger Susann Ek.

En annan obehaglig incident skedde för fem år sedan.

– Två män började bråka och jag fick ut en av dem. Men han kom tillbaka med en lång kniv. Då svartnade det för mig. Det här var i samband med alla terrordåd i världen, så jag tänkte att nu händer det här också. Vi stängde biblioteket.

Läs mer: Granskning: Biblioteken blir allt stökigare

Samsyn saknades

Något var tvunget att göras. Men i Landskrona fanns ingen samsyn i frågan om stökiga unga. 

– Jag kom från ett område där man löste problem tillsammans. Genom samsyn och dokumentation fick vi koll på läget i Lindängen.

I Landskrona arbetar man numera med EST, effektiv samordning för trygghet, vilket innebär att alla verksamheter rapporterar till samma trygghetssamordnare, som sedan fördelar resurserna efter behov. Socialtjänst, fältgrupper och polis samarbetar för att det snabbt ska finnas vuxna på plats när det blir oroligt.

Susann Ek drog också igång arbetet med en handlingsplan där en del bestod i att gradera incidenter för att skapa en gemensam bild av vad som är ett acceptabelt beteende. I dag finns tydliga instruktioner uppsatta i infodiskarna för hur man ska agera i olika situationer.

– Det gäller att vara överens om var gränsen går för när vi gemensamt tar till åtgärder mot enskilda.

Lång resa mot tryggheten

Hon har även tittat på hur biblioteket ser ut.

– Vi möblerar så att vi har uppsikt. Vi har låga bokhyllor och undviker soffor som inbjuder till häng. Ett tag hade vi knappt några stolar alls. När vi visste att det kunde bli oroligt beordrade jag att vi skulle vara fler och jag bad personal cirkulera för att förebygga stök, säger Susann Ek.

De bibliotek som i dag upplever problem har en lång resa framför sig. För Susann Ek och medarbetarna i Landskrona tog det sex år innan allt blev bra. I slutändan var det inte en enda åtgärd som löste problemet, utan flera som samverkade.

– I början var stök allt vi pratade om under våra möten. Så är det inte längre, säger Susann Ek.

Fackligt ansvarig: "Susann vågade se problemen" 

Biblioteksassistenten Pernilla Werner, som är Visionsombud, har varit med på den långa resan mot en fungerande arbetsplats. Hon lyfter fram Susann Eks insatser.

– Tidigare ansågs stök på biblioteket bara vara bibliotekets problem. Det var många bland personalen som mer eller mindre mådde dåligt då. Men Susann vågade se problemet, gjorde något åt det och backade upp personalen.

Biblioteken i Landskrona har hållit öppet under pandemin. Att stänga ner gör Susann Ek ”skräckslagen” säger hon.

– Man måste hela tiden fundera på vad som är vårt uppdrag, att vara relevanta i lokalsamhället. Jag känner mig trygg i att biblioteken är en del av resten av Landskrona och nu under pandemin har vi visat för de ledande att vi har en viktig samhällsfunktion. Sedan ett par år tillbaka har vi fått frågan om fler studieplatser och har sett hur de som distansstuderar blivit fler. Det känns underbart. Vi är en trygg plats för alla och får i dag besök från hela Landskrona.  


Relaterade artiklar