Miljö

Så blir du ett miljömedvetet modelejon

11 januari 2021

Klädindustrin har större påverkan på klimatet än flyget. Trots det köper genomsnittssvensken nästan 14 kilo kläder varje år. Det vill Johanna Hedqvists vara med och förändra. Hennes uppdrag är att med att få fler att konsumera kläder på ett mer hållbart sätt.

Hur gör man för att konsumera kläder på ett hållbart sätt?
– Man kan börja med att inventera sin garderob. De flesta har ganska mycket kläder längst inne i den som man aldrig använder och kanske inte ens visste fanns. Andra sätt är att fixa en klädbytardag, handla second hand eller på auktionssajter på nätet, låta sy om sina kläder eller piffa upp dem med nya accessoarer. Att hitta sin egen stil, så att man inte behöver köpa nytt varje gång modet växlar, är ytterligare sätt. Allt handlar egentligen om att minska antalet plagg som nytillverkas, eftersom ett plaggs klimat­påverkan ligger i tillverkningsfasen. Bara genom att använda sakerna dubbelt så länge är mycket vunnet.

Hur mycket påverkar klädkonsumtionen klimatet?
– Totalt har klädindustrin en större påverkan än flyget och sjöfarten tillsammans. Så det ”lönar sig” verkligen att drar ner på sin klädkonsumtion. Genomsnittssvensken ­köper knappt 14 kilo textilier per år, vilket är en ökning med tre kilo jämfört med för 20 år sedan.

Varför köper vi så mycket kläder?
– Det är väldigt billigt med kläder numera och väldigt billiga kläder håller kanske inte så bra. Dessutom skiftar modet snabbt. Många plagg är det inget fel på, men ingen vill ha dem ändå.

Vad ska du göra för att få Karlstadsborna att konsumera mer hållbart?
– Under nio månader ska nio modeintresserade personer, som anmält sig frivilligt, ha ett köpstopp för nyproducerade kläder och berätta hur det är på Instagram. Under den här tiden ska de få delta i nio träffar med teman som: vårda och laga kläder, uppdatera och pimpa din garderob. Tillsammans med det nationella projektet
F/ACT Movement och mina kolleger kommer jag att organisera träffarna och andra aktiviteter kopplade till hållbar klädkonsumtion här i Karlstad.

Vår klädkonsumtion har ju legat högt i många år. Vad tror du kommer hända i framtiden?

– Kunskapen kring hur mycket klädkonsumtionen påverkar klimatet är inte jättestor i dag, när det gäller mat och transporter är många mer pålästa. Men det finns en längtan att lära sig mer, så jag hoppas och tror att kläder blir nästa område där medvetenheten kring klimatpåverkan kommer att öka.


Relaterade artiklar