• Mekonnen Habtezghi möter Uppsalas medborgare med värme, omtanke och respekt, enligt juryn som delar ut Omsorgspriset.

Arbetsmiljö

Proffsig närvaro prisas

28 september 2020

Administratörer bidrar till bättre livskvalitet i Uppsala. Det står klart efter att två av kommunens fyra vinnare av Omsorgspriset är administratörer.

– Jag är stolt över att representera mina kolleger. Vanligtvis är det ingen som ser oss, säger Mekonnen Habtezghi, som tar emot socialförvaltningens pris.

Han berättar att hans språkkompetenser kommer väl till hands i jobbet.

– Jag kan flera språk och kan möta människor på deras villkor.

Omsorgspriset går till personer som arbetar med vård, omsorg, socialtjänst eller arbetsmarknadsinsatser på uppdrag av Uppsala kommun som i sitt arbete bidrar till bättre livskvalitet för medborgarna. Det är nämnderna i de fyra områdena som delar ut varsitt pris.

I år valde även arbetsmarknadsnämnden att ge sitt pris till administratörer. De som delar på priset bemannar bland annat receptionen.

– För mig är stort att få priset, säger Gunilla Klingvik, en av de elva vinnarna.

Får höra "jävla n-ordet"

Båda vinnarna vittnar om en bitvis tuff arbetsmiljö.

– Som svart afrikan får jag höra saker som ”jävla n-ordet” och vissa säger att de vill prata med en ”svensk”. Men jag visar dem respekt och frågar varför de förnedrar andra. Oftast får jag en ursäkt, säger Mekonnen Habtezghi.

Vinnarna tar emot 10 000 kronor, men det är inte pengarna som stärker en när arbetsmiljön är tuff.

– Vi är ju första ansiktet som klienter får träffa och det händer att vi blir bemötta med både ilska och hot. Det här priset stärker en på de dagarna, säger Gunilla Klingvik.


Relaterade artiklar