• ”Det är alltid något annat som anses större än att vi i välfärden ska se resultat i lönekuvertet. Det är osolidariskt”, säger Jonas Ericsson.

Avtal

Förhandlingar om nya löner pågår för fullt

28 september 2020

Sista oktober går avtalet ut och just nu pågår löneförhandlingarna för fullt. Förväntningarna är stora bland Visions medlemmar. Jonas Ericsson, ordförande för Vision i Västra Götaland, kräver att de pågående förhandlingarna resulterar i löneökningar.

Nu pågår förhandlingarna om ett nytt avtal igen efter att ha legat nere i ett halvår. Det var i mars som fack och arbetsgivare inom industrin fattade beslutet att förlänga det nuvarande avtalet sju månader till den 31 oktober. Vision, Akademikerförbundet SSR, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona följde efter.

Läs mer: Nu förhandlas lönerna igen

Jonas Ericsson, ordförande för Vision i Västra Götaland, förväntar sig att det blir höjningar och att de ska gälla från den 1 april i år.

”Hyran kan inte betalas med applåder”, lyder rubriken på en debattartikel han skrivit som publicerats i ett tiotal tidningar i Västsverige. Det var en artikel på nätet – om en flyguppvisning för att hedra de yrkesgrupper som jobbar i kampen mot covid-19 – som fick honom att fatta tangentbordet.

Hoppas på ödmjukhet

– Från industrin, som tagit emot massor med statliga pengar under pandemin, kommer utspel om nollbud – samtidigt som man sagt sig villiga att dela ut pengar till aktieägarna. Det är så typiskt att vi som jobbar i offentliga och kvinnodominerade verksamheter förväntas vara nöjda med en klapp på axeln, säger Jonas Ericsson.

Klart sista oktober

Målsättningen är att ett nytt avtal ska vara klart sista oktober vilket innebära att den nya lönen kan börja betalas ut i slutet av året.

– Jag hoppas att Sveriges kommuner och regioner har ödmjukheten att se vad de har fått ut av de anställda och att man inte ens lyfter frågan om slopad retroaktivitet.