• Rodolfo Alvarez brinner för kommunikationsarbete inom offentlig sektor.

Coronaviruset

Jobbade varje dag i flera månader

24 augusti 2020

Rodolfo Alvarez fick en dag på sig att ställa om från sitt jobb som kommunikationsansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen i Södertälje kommun till att i stället stärka kommunikationsarbetet på Södertälje sjukhus. Det som väntade honom var långa arbetspass varje dag i flera månader.

– I början av mars fick jag frågan om jag skulle kunna stärka kommunikationsavdelningen på Södertälje sjukhus på grund av corona. Dagen efter att jag tackat ja och kommit dit förstod jag att det var jag som var kommunikationsavdelningen eftersom de andra två var sjuka. Jag fick bygga upp ett team mitt i stormens öga och vi började ha presskonferenser, livesändningar där människor kunde ställa frågor på olika språk och gjorde tryckmaterial om hur man skulle skydda sig.

Hur såg dina arbetstider ut?

– Under våren jobbade jag från klockan 7 till 23 i flera månader, även helger. Situationen krävde det. Om jag ska vara ärlig har jag ingen aning om hur många övertidstimmar det handlade om. Jag erbjöds allt stöd som fanns att få av mina chefer, men jag mådde bra trots att jag jobbade så mycket.

Många regioner har varit restriktiva med information de lämnar ut, men du bjöd i stället in Svenska Dagbladet för att under fyra veckor bevaka covid-vården. Varför?

– Min inställning är att en informerad medborgare är främsta vapnet mot viruset. Sen har mina föräldrar från Chile lärt mig att demokrati inte varar för evigt, utan vi måste skydda den. Som kommunikatörer i offentlig sektor är vårt jobb att främja demokrati och serva medier. Det finns en tendens bland kommunikatörer att vilja förhala och få allt att se bra ut. Men finns det brister ska dessa rättas till och vi måste ställas till svars. Jag anser inte att jag jobbar för chefens överlevnad utan för att ­kommunicera med allmänheten om vad vi gör.

Har du några exempel på jobbiga diskussioner?

– Jag har hamnat i situationer där chefer inte ville lämna ut viss information, men jag har i de flesta fallen kunnat förklara att om vi säger nej och journalister kanske redan har mer information än vi vet om så kommer vi anklagas för att inte ha svarat ärligt. Det är bättre att vara ärlig hela tiden.

Rodolfo Alvarez

 Yrke: Kommunikationsansvarig, i vanliga fall på kultur- och fritidsförvaltningen.

Arbetsplats: Södertälje kommun.

Ålder: 32 år.

Aktuell: Kastades in för att jobba med kommunikation på Södertälje sjukhus på grund av spridningen av corona.


Relaterade artiklar