• ”Alla kommuner försöker driva sina frågor gentemot rikspolitiken, men vi har tagit det ett steg längre”, säger Cecilia Eklund. Till höger: Huvudalternativet till tunnelförbindelse under Öresund är två stycken, en för persontåg och en vägförbindelse.

Arbetsmarknad

Vad gör en kommunlobbyist?

2 mars 2020

Hallå där Cecilia Eklund, påverkansstrateg och presschef i Helsingborgs stad.

– Jag ska lyfta frågor som är viktiga för Helsingborg till beslutsfattare i regeringen, riksdagen och andra organisationer och myndigheter i Stockholm. Alla kommuner försöker driva sina frågor gentemot rikspolitiken, men vi har tagit det ett steg längre och infört en särskild tjänst som påverkansstrateg i Stockholm.

Cecilia Eklund

Ålder: 41 år.

Titel: Påverkansstrateg och presschef.

Arbetsplats: Stockholm och Helsingborg.

Arbetsgivare: Helsingborgs stad.

Familj: Man och tre barn.

Bästa arbetsredskap: Mobilen.

Varför?

– Det ska du väl egentligen fråga någon annan om. Men kommunen vill ha ett särskilt tryck i ett par viktiga frågor.

Vilka frågor?

– Först och främst en tunnelförbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Danska och svenska staten gör en strategisk analys som ska vara färdig i år, vi vill att regeringen och riksdagen fortsätter att driva på.

– Satsningar på infrastruktur och utlokalisering av statlig verksamhet är andra tunga frågor. Det har satsats mycket på Malmö under senare år, men i Helsingborg finns inga statliga myndigheter. Vi vill också att staten och regeringen är närvarande och delaktiga under vår stadsmässa 2022.

Hur gör man rent konkret när man lobbar?

– Det är mycket möten och nätverkande. Jag försöker se till att rätt personer träffas och att de frågor vi driver lyfts till nya nivåer.

Tror du att andra kommuner kommer skaffa lobbyister?

– Ett par regioner har personer stationerade i Stockholm, men inga kommuner vad jag vet. Förhoppningsvis får vi efterföljare för jag tror att det behövs. Politikerna i Stockholm har tyvärr dålig koll på resten av landet.

Tunnel och statlig myndighet

  • Helsingborg är första kommun i landet som har skapat en tjänst som påverkansstrateg för att påverka beslut i riksdagen. Cecilia Eklund ska framförallt driva på för en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör, den så kallade H-H-förbindelsen. Utlokalisering av statliga myndigheter är en annan fråga som Cecilia Eklund kommer att lobba för.

Relaterade artiklar