Lön och villkor

Så mycket betalt har bibliotekens assistenter

2 mars 2020

En biblioteksassistent tjänar i snitt cirka 25 900 kronor. Men i vissa kommuner är medellönen flera tusen kronor högre, enligt ny statistik som Tidningen Vision sammanställt.

Uppdatering: Nu finns färsk lönestatistik för 2021. Kolla här!

I fem kommuner tjänar biblioteksassistenter över 30 000 kronor i snitt. Det visar statistik som Tidningen Vision har samlat in från landets alla kommuner.

De som toppar listan är Hedemora, Sollentuna och Nykvarn. Där är lönerna nästan 10 000 kronor högre än i de kommuner där biblioteksassistenterna tjänar minst. I Gävle ligger medellönen på drygt 21 000 kronor.

Lista: Lön för biblioteksassistenter

Klicka på grå balken nedan för att växla län.

Vill du hellre se lönestatistiken i PDF-form? Välj lista nedan!


Biblioteksassistenter

Så är undersökningen gjord

Vi har begärt in uppgifter från alla kommuner om medellöner i 23 yrken. Insamlingen gjordes under december 2019. Snittlönerna för riket i yrkena är beräknade på alla medellöner, men i tabellerna har vi tagit bort medellöner i kommuner där antalet anställda i yrket är färre än fyra.

Fotnot: Vi har observerat att en del data från statistiken inte visas i webbbläsaren Internet Explorer. Vi rekommenderar därför att du använder en annan webbläsare när du tar del av våra löneartiklar.


Relaterade artiklar