• Elin Håkanson vill befria överskuldsatta från skammen. Att sitta i en lokal med bra energi hjälper till.

Lön och villkor

Sparexperten: Därför ska du göra en budget

30 januari 2020

Hallå där, Elin Håkanson, budget- och skuldrådgivare i Uppsala kommun.

Hur får man koll i fattiga januari?

– Planera och gör en budget för 2020 så att inte semester, födelsedagar och jul kommer som överraskningar. Då minskar risken för att du börjar handla på kredit. Jag är lite yrkesskadad och bestämmer redan i januari vad julklapparna i december får kosta.

Har folk ordning på sina pengar?

– Ja, generellt. När de kommer till oss på Konsument Uppsala är det oftast för att en skilsmässa eller långdragen sjukskrivning har gjort att de hamnat i otakt med sin ekonomi. Det kan gå fort att inte längre klara att betala sina skulder, jag har blivit väldigt ödmjuk för att det kan drabba vem som helst.

Uppsala kom på 6:e plats av 290 i rankningen Årets ­konsumentkommun 2019. Vad är det ni gör så bra?

– Vi är sex budget- och skuldrådgivare och tre konsumentvägledare med mycket erfarenhet som samarbetar bra och tycker jobbet är roligt. Vi föreläser förebyggande i skolor, sfi och pensionärsföreningar och vi försöker samverka med socialtjänsten och psykiatrin. Överskuldsatta har 35 procent lägre hälsovärden än normalbefolkningen så det är en viktig uppgift på många sätt.

– Dessutom sitter vi i en lokal med bra energi – Stadsbiblioteket mitt i stan. Många skäms för att vara i den här situationen och inte klara av att ta sig ur den på egen hand. Vi vill sänka trösklarna för att komma till oss. Sånt här kan hända, det är ok, är budskapet vi vill förmedla.

Black Week, Singles Day, Cyber Monday – det går inflation i reor. Handlar du?

– Det har hänt. Men det har i så fall varit något jag redan velat ha eller behövt. Och jag har alltid spanat innan så att jag vet vad grejen kostade före rean. Jag spontanhandlar inte.

– Men jag vill inte dissa reor. Många som har ont om pengar inväntar dem eftersom de inte har råd att köpa det de behöver till ordinarie pris. Är du överskuldsatt kan du inte handla ens på Black Friday.

Stora skillnader i landet

  • Landets kommuner är, enligt Socialtjänstlagen, skyldiga att ge ekonomisk rådgivning till skuldsatta personer utan oskäligt dröjsmål. Målet är att hjälpa folk att komma ikapp med räkningarna på egen hand – och med att söka skuldsanering när det inte går.
  • Väntetiden till budget- och skuldrådgivning varierar från ingen tid alls till 40 veckor.
  • När det gäller konsumentväg­ledning finns inget lagkrav på kommunerna. 24 procent erbjuder inte sina invånare någon konsument­vägledning alls.

Källa: Årets konsumentkommun 2019 (utses av Sveriges Konsumenter och Råd & Rön)


Relaterade artiklar