Lär ut svensk modell mot barnaga
14 april 2020
Trots att det är mycket skadligt används våld i många länder som en del i barnuppfostran. Nu åker svenska forskare till Filippinerna för att lära socialarbetare i landet hur man motiverar föräldrar att sluta slå.
Cecilia Kjellgren, docent i socialt arbete vid Linnéuniversitet, har nyligen tillsammans med lektor Johanna Thulin varit i Filippinerna och utbildat socialarbetare i en metod som ska motverka att föräldrar använder våld som en del i barnuppfostran.
I Filippinerna är barnaga mycket vanligt, sex av tio föräldrar slår sina barn. I utbildningen får föräldrarna, via socialsekreterarna, lära sig olika tekniker för att bemästra sin egen ilska och att bygga upp en positiv relation till sina barn.
– Det handlar exempelvis om att backa undan från situationer när det uppstår irritation och gå till sidan en stund, att uppmuntra positivt beteende och att sätta upp regler för hur man beter sig mot varandra i en familj, säger Cecilia Kjellgren.
Eftersom utbildningen riktar sig till föräldrar som ofta vuxit upp med att det är socialt accepterat att slå sina barn har tilltalet anpassats efter det. Stora delar av utbildningen handlar om att informera om de dokumenterat negativa effekter våld har för den psykiska och fysiska hälsan hos barn som utsätts.
– Det är en process och det gäller att ha rimliga förväntningar. Det går inte att omvända föräldrar genom en tre timmar lång utbildning, men man kan så ett frö.
Relaterade artiklar
Ingångslön, startlön, lön på första jobbet – lista med 21 yrken
Är du nyexaminerad? Vill du veta vad du kan begära i lön på första jobbet? Vi har statistik på vad unga 18 till 29 år tjänar i 21 yrken, bland annat socialsekreterare, ingenjör, medicinsk sekreterare, och administratör. Kolla din startlön här!
Unikt team hjälper personer som vill ta sitt liv
Det handlar om liv eller död. Här får svårbehandlade patienter, som gör sig själva så illa att de riskerar att avlida, hjälp av ett tvärprofessionellt team. Följ med till avdelning 369, Sveriges första högspecialiserade vårdenhet för patienter med självskadebeteende.