De ser till att riskgrupper får mat
17 juni 2020
Många anställda i Svenska kyrkan har fått byta arbetsuppgifter på grund av coronapandemin. Församlingspedagogerna Maria Elmerfjord och Gustaf Johnsson handlar mat åt riskgrupper.
Runt om i landet har flera yrkesgrupper inom Vision behövt byta arbetsuppgifter till följd av pandemin. Just anställda inom församlingar påverkas i större utsträckning eftersom många av deras aktiviteter tidigare har samlat stora grupper av människor.
Församlingspedagogerna Gustaf Johnsson i Norrköpings pastorat och Maria Elmerfjord i Södra Tjusts pastorat har bytt arbetsuppgifter helt.
– Innan arbetade jag med ungdomsgrupper och pensionärsgrupper. Nu köper jag matkassar. Det kändes självklart att säga ja till erbjudande för att hjälpa de som är i riskgruppen, säger Gustaf Johnsson, som sedan i april kör ut mat i Norrköping.
Samarbete mellan kommun och Svenska kyrkan
Maria Elmerfjord gör samma sak i Västervik.
– Jag jobbar vanligtvis som barn- och ungdomsledare och har allt från bäbisar till konfirmander och gymnasieelever. Då är det mycket grupper och läger. När corona kom så höll vi ut ganska länge och körde på med grupperna, men efter påsk var det mycket oro. Det kom närmare och efter att Adam Alsing gick bort drog folk öronen åt sig, säger hon.
På en vecka är det mellan 80 och 90 personer som får sina matkassar levererade av Gustaf Johnsson och hans medarbetare. Kommunen och kyrkan samarbetar för att få ut kassarna och under en vecka är det sammanlagt fem bilar som är ute och kör, två kommer från kommunen och tre från kyrkan.
I Västervik är det 110 hushåll som får hjälp med matleveransen.
– Vi har mellan 5-11 inköp per dag. Och då är det inte små inköp, dyraste gick på 1 800 i en mataffär, som vi levererade till ett och samma hushåll, säger Maria Elmerfjord.
Både roligt och sorgligt
Trots att både hon och Gustaf Johnsson jobbar med annat än det som de är anställda för är båda nöjda med sina arbetsuppgifter i dag.
– Jag tycker man får anpassa sig till läget och göra det bästa av situationen. Jag får vara med om personliga möten för att hjälpa grupperna som jag i mitt jobb möter i andra sammanhang. En del har jag träffat tidigare, men många andra möter jag första gången, säger Gustaf Johnsson.
Maria Elmerfjord beskriver sin nya arbetstillvaro som både rolig och givande, men också sorglig.
– Jag har mött ensamhet tidigare i mitt jobb, men det är ännu tydligare nu. Min chef är generös och har sagt att om någon behöver mer tid för att prata så ger man den personen mer tid. Min förhoppning är att vi inte bara ska släppa kontakten med de här människorna. Jag har ju fått en relation med många, eftersom jag handlar mat åt dem en gång i veckan, säger hon.
Överrumplades med kram
Uppskattningen som församlingspedagogerna får när de levererar kassar är stor.
– En som jag levererade hos var så överlycklig att hon både överrumplade mig och sig själv genom att krama mig. Hon hade nog inte tänkt göra det, men jag tänkte, den får vi bjuda på, och så fick man tvätta sig ordentligt efteråt, säger Maria Elmerfjord.
När församlingspedagogerna får återgå till sina vanliga arbetsuppgifter är oklart.
– Vi kommer göra det här så länge som det behövs, tills läget förbättras, säger Gustaf Johnsson.