• Linda Fawaz utsågs i går till Årets rekryteringsstjärna. Från vänster: Linda Fawaz och Veronica Magnusson, ordförande i Vision.

Fackligt

Linda Fawaz är bäst på rekrytering

7 februari 2020

Linda Fawaz från Visions kommunavdelning i Växjö är utsedd till Visions nya rekryteringsstjärna. ”Det här utmärkelsen betyder allt, den visar att vi gör rätt”, säger hon.

Ju fler medlemmar, desto större möjlighet har facket att påverka på arbetsplatsen. Vision har nu vuxit till 199 000 medlemmar och för att sporra förtroendevalda att rekrytera ännu fler utser förbundet Årets rekryteringsstjärna.

I går kväll sköljde applåderna över Linda Fawaz när hon gick upp på scenen på Clarion hotell i Stockholm för att ta emot utmärkelsen.

– Det kändes helt overkligt. Det är inte ofta jag blir mållös och stakar mig, men i går gjorde jag det. Jag hade inte en tanke på att jag skulle kunna vinna, speciellt inte eftersom jag inte jobbat fackligt så länge, säger hon.

Linda Fawaz började engagera sig fackligt i slutet av 2018, hon kombinerade då jobbet som kommunvägledare med att vara verksamhetskoordinator i Visions lokalavdelning. I höstas blev hon engagerad på heltid.

Vad betyder utmärkelsen Årets rekryteringsstjärna för dig?

– Den visar att vi – jag, alla ombud och skyddsombud – gör rätt i vårt arbete.

Hur kommer det sig att du fick den?

– Vi har hittat ett bra sätt att synas på. En gång i veckan besöker jag och Anette Eismar, ordförande i avdelningen, arbetsplatser under fikatider. Vi åker även till småorter utanför stan. På så vis når vi ut till många nuvarande medlemmar som känner att vi ser dem, och även nya medlemmar som får ett ansikte på oss.

Du är också aktiv på sociala medier?

– Ja, jag lägger ut ett inlägg en gång i veckan på Facebook, Twitter och Instagram där jag beskriver vad som är på gång och vad vi gjort. Tidigare var vi inte lika aktiva, men när jag började har det blivit mer. Det är ett bra sätt att nå ut på.

Sedan Linda Fawaz blev fackligt engagerad har avdelningen även börjat med medlemsbrev en gång i månaden där de berättar vad som är på gång.

I dag har avdelningen 713 medlemmar. De har tappat en del på sistone på grund av omorganisation i kommunen, men har trots det lyckats få in 75 nya medlemmar senaste året.

Vilket är ditt bästa tips för att rekrytera nya medlemmar?

– Jag ställer frågan ”vad vill du ha ut av facket”. Det öppnar upp för en bra dialog. Några andra tips är att se till så att icke-medlemmar inkluderas på arbetsplatsbesök och att man har ett bra samarbete med ombud, skyddsombud och arbetsgivaren. Och sist men inte minst: Använd de digitala kanalerna! Att erbjuda chatt via exempelvis Skype är väldigt bra för den yngre generationen.

Motivering

"Hon är alltid glad och positiv när hon pratar om Vision, vare sig det är direkt till potentiella medlemmar, på arbetsplatsträffar eller allmänt.

Hon är en fena på att lägga ut engagerande, inspirerande information på sociala media, både om det vi gör lokalt och om sådant som är på gång i förbundet.

Med sitt vinnande sätt har hon rekryterat många nya medlemmar och är en fin förebild för Vision.

Vinnaren är Linda Fawaz, Vision Växjö kommunavdelning."