• Folktandvården i Skåne måste spara på skyddsutrustning och därför får 1 500 anställda gå på korttidsavtal, berättar Karin Persson, avdelningsordförande för Vision på Folktandvården Skåne.

Lön och villkor

Tandsköterskor i Skåne går ner i tid

22 april 2020

Allt fler arbetsgivare inför nu korttidsarbete. Några som påverkas av detta är Folktandvården i Skåne. Där går 1 500 anställda ner i arbetstid med start under onsdagen.

Orsaken till att Folktandvården Skåne inför korttidsarbete är att man behöver spara på skyddsutrustning, eftersom större delen av den lämnats över till sjukvården på grund av coronapandemin. Sedan tidigare har ledningen därför beslutat att ställa in all tandvård utom den som bedöms vara akut.

– Bara en liten del av den ordinarie verksamheten är igång och det beror helt och hållet på materialbrist, så som handsprit, ytdesinfektion, munskydd och förkläden med mera, säger Karin Persson, avdelningsordförande för Vision på Folktandvården Skåne.

LÄS MER: Så funkar korttidsarbete

Får 7,5 procent mindre

Förändringen innebär att all personal som exempelvis tandsköterskor, tandhygienister och administrativ personal kommer att gå ner i lön med 7,5 procent av den vanliga lönen.

Under de 40 procent av arbetstiden som personalen är i tjänst får man räkna med att bli förflyttad från sin hemklinik till andra kliniker för att jobba med akuttandvård.

– De flesta av medlemmarna har förståelse för beslutet. Många känner att det var väntat att detta skulle komma och man välkomnar det, säger Karin Persson.

Hur länge korttidsarbetet kommer att pågå är det ingen som vet i dagsläget.

Det här är korttidsarbete

  • Korttidsarbete innebär att arbetsgivare kan minska de anställdas arbetstid och få pengar från staten för att täcka större delar av kostnaden.
  • Lönen för de anställda är något lägre än den vanliga.
  • Korttidsarbete kan införas under en begränsad period med stöd av kollektivavtalet.
  • En arbetsgivare kan få stödet i max nio månader i följd.
  • Vision har tecknat centrala avtal med arbetsgivarorganisationerna Sobona, Fastigo, Almega Tjänsteföretagen, Almega Vårdföretagen, KFO för avtalet Hälsa, vård och omsorg och med Arbetsgivaralliansen branschkommittéerna Vård och Omsorg, Folkhögskola, Skola/Utbildning, TRIA, Ideella och idéburna organisationer samt Teologiska och Ekumeniska organisationer.

Relaterade artiklar