Utveckling

Kom och köp kommunens konst

2 december 2019

Ett hundratal av Växjö kommuns konstverk går snart att köpa till marknadspris. "Syftet är främst att minska antalet verk för att inte behöva sitta med stora förråd med konst som ingen kan se", säger FIlippa de Vos, konsthallschef.

Växjö kommun bygger just nu ett nytt kommunhus. Inför flytten inventeras all konst som hänger i det nuvarande kommunhuset och förvaras i förråd.

– Jag och en kollega har finkammat alla korridorer och rum och sorterat in konsten i olika kategorier där en del kommer att säljas till allmänheten, säger konsthallschefen Filippa de Vos.

Inför flytten ska utvalda verk visas i en stor samlingsutställning som har vernissage den 4 april.

– Där kommer allmänheten att kunna se verk som varit dolda för de flesta genom åren, säger Filippa de Vos.

Efter samlingsutställningen kommer konsten som ska säljas hängas upp och konsthallen förvandlas till en butik där allmänheten erbjuds att köpa ett hundratal verk till marknadspriser. Enligt Filippa de Vos kommer priserna ligga mellan 500 och 5 000 kronor.

– Det blir en ganska folklig affär som har öppet två veckor i månadsskiftet april-maj. Vi kommer inte att göra någon vinst på försäljningen. Syftet är främst att minska antalet verk för att inte behöva sitta med stora förråd med konst som ingen kan se.

Hur har intresset varit bland allmänheten?

– Det finns ett stort engagemang. Flera medarbetare har varit nyfikna på om de kan köpa verken de har på sina kontor.


Relaterade artiklar