Ingen ska bli lämnad i digitalt utanförskap

2 december 2019

Jag är lyckligt lottad som är född 1988. Det är ett gyllene år för en generation som fått uppleva digitaliseringens takeover – från första parkett.

Tillräckligt ung för att vara en naturlig del av den, tillräckligt gammal för att minnas tiden då mamma betalade sina räkningar genom att fylla i fysiska papper och lämna in i livsmedelsbutiken i centrum.

Jag har alltid sagt att det som är spännande med digitaliseringen är förändringen som kommer med den, och de förändringar som man kan skapa med hjälp av den. Det innebär enorma möjligheter för att driva samhällsförändring framåt. Hur mycket av det som hänt nu bara senaste åren skulle vara möjligt innan? Alla protester, som likt en synkad orkester, bryter ut samtidigt. Från Libanon till Chile och Hongkong. Rörelser som #MeToo. Greta Thunberg med mänsklighetens största globala demonstration någonsin.

Det finns inte bättre läge att nudge:a förändringen åt en positiv riktning än nu. Och ju fler personer som vill jobba för en utveckling, desto bättre.

Därför måste alla med. Inte bara de av oss som råkade vara födda under rätt år. Enligt Internetstiftelsen lever 1,1 miljoner svenskar i digitalt utanförskap, detta trots att i stort sett alla har tillgång till internet i Sverige i dag. Av dessa 1,1 miljoner är 579 000 över 76 år.

Utöver all potential vi som samhälle missar, tänker jag även på hur det måste kännas. Rädslan att halka efter. Frustrationen över att inte hänga med. Sorgen av att stå utanför de nya samtalsämnena runt middagsbordet, lunchrummet eller brunchen med väninnorna.

Rent krasst så är egentligen ingen av oss skonade mot risken att hamna i digitalt utanförskap. För varje dag som går, händer mer nytt än tidigare dag. Så hur ser vi till att framtiden inte bara tillhör en liten digital elit?

Det landar på oss alla. Allt ifrån bra ledare i organisationerna som kan visa vägen framåt och ta tillvara på all potential som finns in-house för att utveckla organisationen framåt. Till politiska beslut som rustar oss inför förändringarna som syns i horisonten. Till mig som dotter, som fått utbilda mamma i hur Swish fungerar och hur man scannar en räkning med mobilen.

Tiden för förändring är nu, men för att framtiden ska tillhöra oss alla, behöver alla vara med. Vad gör du för att inkludera din nästa?

Siduri Poli är medgrundare till en av Sveriges största entreprenörshubbar Changers Hub, med syfte att demokratisera framgång.