Utveckling

Digitala kallelser på frammarsch

2 december 2019

Kvinnokliniken på Centrallasarettet i Växjö är en av de första i landet med att skicka elektroniska kallelser till cellprov via en digital brevlåda. Tanken är att skona miljön och effektivisera.

I dag skrivs de flesta kallelser ut och skickas med posten. Även instruktioner inför en undersökning hanteras på samma sätt. Men det kommer det snart att bli ändring på.

Kallelserna kommer framöver att skickas via en digital brevlåda med hjälp av ett externt företag och instruktioner inför en undersökning kommer att kunna laddas ner och läsas via 1177 Vårdguiden, berättar Jessica Skoog, medicinsk sekreterare, som sitter med i projektet för digitala kallelser på Centrallasarettet i Växjö där Kvinnokliniken kommer att vara pilot.

– Jag tror att det bli jättebra. Det är smidigare för patienten, en digital kallelse finns alltid i mobilen till skillnad från ett papper som är lätt att slarva bort. Det är också säkrare, en digital kallelse kan inte komma bort på samma sätt som ett pappersbrev och går att söka efter på ett annat sätt. Och så är det bättre för miljön, säger hon.

De patienter som inte har någon brevlåda kommer att få sina kallelser med vanlig post, som även de skickas via ett externt företag, precis som tidigare.


Relaterade artiklar