Utveckling

Julklappar eller inte - det här gäller

2 december 2019

Om medarbetarna själva får välja ligger det ett ­presentkort i julklappen från arbetsgivaren. Hur det blir i år återstår att se. Det kärva ­ekonomiska läget gör att kommuner flaggar för en budgetjul.

Skattefria klappar eller - vad gäller?

Julgåvor till anställda är skattefria för de anställda om värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. I gåvans värde räknas inte arbetsgivarens kostnader för administration och transporter av gåvan in.
Interna julbord är skattefria. Gåvor i form av presentkort som inte kan bytas mot pengar kan vara skattefria, däremot inte rena pengar.
Om arbetsgivaren på begäran av de anställda skänker pengar till ideell verksamhet, jämställs gåvan med kontanter och ska beskattas som lön.

De vill ha mest

Hur mycket förväntar du dig att en julklapp från chefen ska kosta? Här skiljer det sig kraftigt mellan olika delar av landet. I norra Sverige räknar de anställda med att en julklapp värd omkring 275 kronor medan stockholmarna förväntar sig en högprisklapp à 428 kronor. 

62 procent av de anställda fick en julklapp av sin arbetsgivare förra året. Men nästan var femte kan tänka sig att avstå om pengarna går till välgörande ändamål.

Åtminstone kortvarigt kan det nog ge en ­negativ effekt om man tar bort en julgåva som medarbetarna är vana att få.

Stefan Tengblad, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde som forskar om medarbetarskap och värderingar på arbetsplatser, till tidningen Publikt.

Önskeklapparna:
1. Presentkort.
2. Pengar.
3. Förmåner (till exempel extra semesterdagar).
4. Matkorg/delikatesser.

...och mardröms­klapparna:
1. Prylar med företagets logga.
2. Almanacka.
3. Chokladask.
4. Gammal mat.

Källor: Kantar Sifo, Tradera och Skatteverket

Hallå där...

...Susanne Carlsson, HR-­direktör i Eskilstuna kommun, som har bestämt att de 10 000 anställda i kommunen och i de kommunala bolagen inte ska få någon julklapp i år.

Varför kommer inte tomten till er?

– Vi har ett kärvt ekonomiskt läge med inköpsstopp och restriktioner vid nyanställningar. Därför blir det inte några julgåvor till medarbetarna.

Hur mycket pengar sparar ni på det?

– Ungefär 3,5 miljoner kronor i kommunkoncernen. Vi vill visa att vi uppskattar våra medarbete och vi vägde in risken att vissa kan bli besvikna, men många kämpar i vardagen med att få verksamheternas pengar att räcka till. I ett sådant läge känns det som dubbla budskap att använda pengarna till julgåvor.

Håller de anställda med?

– De signaler jag har fått är att en del tycker att det är tråkigt, medan andra ser den uteblivna gåvan som en naturlig följd av vårt ekonomiska läge.

Hur blir det nästa år?

– Det kan jag inte uttala mig om i dags­läget, det får framtiden utvisa.

Känner du till fler arbetsgivare som dragit i julklappsbromsen?

– Jag har förstått att vissa arbetsgivare sedan länge har slutat med julklappar. Hur andra kommuner gör vet jag faktiskt inte.

 


Relaterade artiklar