Digitalisering

Blir journalskrivning ett minne blott?

2 december 2019

Hallå där Christina Hermansson som blivit projektledare för medicinska sekreterare i Region Skåne. Tjänsten är inriktad på att förändra yrkesrollen.

– Medicinska sekreterare är en av de yrkesgrupper som ­på­verkas mest av digitaliseringen när regionen inför SDV, Skånes Digitala Vårdsystem. Om fem år kommer troligen bara en liten del av tiden gå åt till att skriva journaler. Därför har arbetsgivaren beslutat att införa en projektledartjänst som är inriktad på att förändra yrkesrollen. Den tjänsten har jag fått.

Varför behövs din tjänst?

– Vi har pratat länge om att kompetensutvecklingen är eftersatt, det finns inte så många utbildningar och kurser. En av mina uppgifter blir därför att organisera utbildningar för medicinska sekreterare. Bland annat i hur man ska använda e-tjänster som 1177, primärklassificering, skrivregler och bemötande.

Vad kommer du mer att göra?

– I dag görs galet mycket administration av läkare och sjuksköterskor. Saker som medicinska sekreterare skulle kunna sköta i stället. Därför blir en annan uppgift att se till att rätt personer gör rätt saker och att lyfta fram yrkesgruppens kompetens, som i dag tyvärr inte används fullt ut.

Är du själv medicinsk sekreterare?

– Ja, jag har jobbat som medicinsk sekreterare i nio år och efter det har jag varit enhetschef över yrkesgruppen i 14 år.

Vad är det bästa med yrket?

– Medicinska sekreterare är verkligen en viktig länk i vårdkedjan. Utifrån patientens synvinkel befinner vi oss i kulisserna, men vi är hundra procent delaktiga i vården. Det känner jag mig väldigt stolt över.

Christina Hermansson

  • Titel: Projektledare för medicinska sekreterare i Region Skåne.
  • Ålder: 57 år.
  • Bor: I Malmö.
  • Bästa arbetsredskap: Kollegerna. Man kan ­fråga om råd och få stöd. Och sist men inte minst: skratta tillsammans.
  • Fritid: Gå på teater. Resa. Läsa. Fika på kafé.

Relaterade artiklar