• Krämaren byggdes 1958–60. Det krävs många år i bostadskön för att få en av de 200 lägenheterna i de populära husen, berättar Hasse Fahlström.

  • Hasse Fahlström visar alltid var han kommer ifrån när han är ute på jobb – med ­legitimation och kläder med Öbo-logga.

  • Hasse Fahlström, Eva Gäfvert och de andra bovärdarna turas om att bemanna receptionen på distriktskontoret.

Arbetsmiljö

Värd för 500 lägenheter

25 oktober 2019

Budgetläggare, lampbytare, psykolog. En bovärd måste ha många strängar på sin lyra. Det är det som är tjusningen med jobbet, tycker Hasse Fahlström i Örebro.

– Hallå! Hallå! Hasse Fahlström, bovärd på Örebrobostäder, Öbo, låser upp och hojtar så att det måste höras från fyrarummarens alla 120 kvadratmeter.

– Någon kan ligga och sova, eller frun kan stå i duschen, fast jag tycker att jag har talat om att jag ska komma.

Men nu är det tomt. Etagelägenheten med extra allt ligger högst upp i kvarteret Mekanikern i centrala Örebro. Inflyttningen i det påkostade nybygget skedde i maj men än är projektet inte i hamn. Hasse Fahlström ska kolla att byggfirman har åtgärdat en felplacerad takplåt. Den släppte in regnvatten som hade kunnat förstöra den fina parketten om inte hyresgästerna varit hemma och upptäckt droppandet i tid.

– Det händer alltid grejer de första två åren, säger Hasse Fahlström och knackar på väggen för att kolla att gips och tapet inte har släppt.

En av 60 bovärdar

Han är en av Öbos drygt 60 bovärdar och har 500 lägenheter i distriktet ­Centrum-Tybble på sitt bord. Plus ett antal affärslokaler, garage och förråd.

Det är till honom hyresgästerna vänder sig till när saker inte funkar. Det kan handla om allt från stopp i avloppet eller löss i väggarna till högljudda fester och pipande ventilation.

Det är lite av tjusningen med jobbet att få människor som är tjuriga att tycka att något ändå är rätt okej.

Hasse Fahlström

På distriktskontoret ett stenkast bort står kassaskåpen på rad. Här förvaras nycklarna till varenda Öbo-­bostad i Centrum. Hasse Fahlström delar kontoret med 12 kolleger. Uppskattningsvis 50 procent av hans arbetstid går åt till administration.

– Jag tar emot felanmälningar, beställer jobb från hantverkare, skriver rent besiktningar och attesterar fakturor. Jag svarar på mejl, har ekonomiansvar och lägger budget för mitt område.

Resten av tiden är han ute på fältet. Han är drifttekniker i botten och kan byta ett lysrör och fixa ett lås om det kniper men tycker att det känna proffsigare att lämna de praktiska sysslorna till reparatörerna. Och han har oftast inte tid. Att hålla i lägenhetsvisningarna tar en stor del av jobbet.

240 har brist på bostäder

240 av landets 290 kommuner har brist på bostäder, enligt Boverket. I Örebro tar det mellan sex och åtta år att få en lägenhet hos Öbo. 20 köare kallas till varje visning, tio brukar komma. Centrum hör till de populära områdena.

Hasse Fahlström blippar med taggen och hissen åker uppåt i det gula huset i kvarteret Tunnbindaren. Målet är fjärde lägenheten med­sols från hissdörren på plan tio – ”10:04” på bovärdsjargong. Den ska besiktigas inför visning.

Lägenheten är tömd och rengjord av en städfirma som utflyttarna anlitat. Hasse Fahlström kollar i kylen och bakom spisen. Allt ser bra ut.

Så är det inte alltid. Han kan få åka ut både två och tre gånger och lära unga hur man städar. Och när saker är trasiga får hyresgästen betala för de skador hen orsakat, efter avdrag för det som Öbo räknar som normalt slitage.

– Vi tar kort på allt, varje månad är det något, säger Hasse Fahlström, tar fram mobilen och visar en trasig köksvägg som kostade familjen som flyttade närmare 10 000 kronor.

Det händer att tvister dras till hyresnämnden och ända upp i tingsrätten. Diskussioner och hårda ord är vanliga när Öbo och hyresgästen har olika syn på vad som ”rimligt”. Det bör en bovärd klara av att tackla.

Bovärden Eva Gäfvert är på väg ut på ett hembesök till en hyresgäst ”med mycket åsikter”. Hon säger att hon måste ha varit psykolog i ett tidigare liv. Hon gillar det.

– Det är lite av tjusningen med jobbet att få människor som är tjuriga att tycka att något ändå är rätt okej, genom att börja prata om barnbarnen eller bara lyssna. Om jag offrar en timme då och då är det lugnt i en och en halv månad sen. En win win-situation för både hyresgästen och mig.

Bra samarbete

Eftersom Öbo är ett allmännyttigt bolag ska man inte bara förvalta fastigheter utan också ta ett socialt ansvar och se till att stadsdelarna lever och har den service som behövs.

Kommunens lokalförsörjningsenhet hyr lägenheter av sitt bostadsbolag till ungdomsboenden, psykiatriska boenden och boenden för nyanlända.

Det är Öbos sak att se till att få fram lägenheterna. Samarbetet med kommunen är gott, enligt Hasse Fahlström.

Han har varit bovärd i Öbos olika områden i 20 år. Jobbet skiljer sig åt mellan distrikten.

– I ytterområdena jobbar man mycket förebyggande och socialt, med aktiviteter för barn och ungdomar. Vi har inte lika mycket sånt här eftersom det är så blandat med bostadsrätter, affärer och restauranger. Vår befolkning är äldre.

Fast lite happenings blir det – kanske grillning och glass för barnen på någon gård i samband med ett gårdsmöte eller fika på ett seniorboende för att diskutera om man ska skaffa odlingslådor eller en matta som man kan putta golfbollar på.

Det roligaste är att följa ett projekt från start i mål, det kan vara ett stort nybygge eller en mindre omgörning av en gård.

– Att ha ett möte där hyresgästerna tar fram en idé, kontakta en arkitekt som ritar, handla upp en entreprenör som gör jobbet, presentera det färdiga resultatet och göra alla nöjda och glada – det är kul, säger Hasse Fahlström.

var fjärde bor i Öbo

  • Öbo helägs av Örebro kommun och är Sveriges fjärde största kommunägda och allmännyttiga bostadsbolag. Bolaget har cirka 23 000 lägenheter och 43 000 hyresgäster, 28 procent av befolkningen.
  • Här jobbar 449 medarbetare. Drygt 60 är bovärdar i något av de sex distrikten.
  • Huvudsyftet med allmännyttan är att främja bostadsförsörjningen. I det allmännyttiga syftet ingår även att ta ett samhällsansvar och verka för att stadsdelarna är levande.

Relaterade artiklar