• Med skiftgång och mindre luft i maskineriet ska ­tandvårdspersonalen i Blekinge hinna med fler patienter på kortare arbetstid.

Arbetstid

Tre nya lediga timmar – vad gör du då?

25 oktober 2019

Tandsköterskan Rosita Andersson jobbar 37 timmar i veckan sedan i september.

– Slappar, tar det så lugnt jag bara kan. Och det är inte fel att kunna gå en runda på stan eller till banken utan att först ta ledigt.

Hur har ni det på jobbet?

– Här på tandregleringen har vi lång kö och väldigt hög ­belastning. Vi hinner inte med det vi ska och får försöka ­förklara läget så gott vi kan när patienter ringer. Det är inte roligt.

Hur kommer det sig att ni ”bara” jobbar 37 timmar i veckan sedan 1 september?

– Syftet är att det ska bli mer bokningsbar tid för patienterna. På mitt jobb ska vi komma upp i 21 timmar klinisk tid, hittills har vi kanske legat på 19. I allmäntandvården ska de upp i 30 timmar med patienter.

Hur kan det bli mer patienttid om ni jobbar mindre?

– För att vi jobbar lite mer i skift, och inte som förut sju till fyra utom fredagar. Det gör att vi kan utnyttja våra fem behandlingsrum och stolar bättre. Men det blir mindre tid för administration, som vi har mycket av i ortodontin, med alla remisser och remissvar.

En månad har gått. Är ni nöjda?

– Ja, på mitt jobb tycker vi det är bra. På allmäntandvården som ligger vägg i vägg med oss är de också nöjda. Men vi får se om vi hinner med allt vi ska utan att bli mer stressade.

Rosita Andersson

Titel: Tandsköterska. Dessutom ledamot och ansvarig för tandvårdsfrågorna i Visionsstyrelsen i Region Blekinge.

Arbetsplats: Ortodontin i Karlskrona.

Ålder: 50 år.

Familj: Två utflugna barn och ett litet barnbarn.

Fritid: Promenerar.

Aktuell: En av drygt 300 i tandvården i Region Blekinge som provar 37 timmars arbetsvecka i ett år. Försöket utvärderas varje månad.

Bästa arbetsredskap: Huvudet. Som tandsköterska måste du alltid ligga steget före och veta vad som behövs.


Relaterade artiklar