• Ricky frilansar på en budfirma.

Arbetsmarknad

Recension: Gripande om bortblåst trygghet

25 oktober 2019

Det är omöjligt att värja sig mot Ken Loach stenhårda kritik mot ett omänskligt arbetsliv, skriver Lasse Nilsson som har sett Ken Loach ny film "Sorry we missed you".

Har du någon gång, när du köpt prylar på nätet, blivit irriterad över att bilbudet kommit försent eller när du inte var hemma? Det har jag. Men efter att ha sett filmen ”Sorry we missed you” av Ken Loach kommer jag att tänka mig för en extra gång innan jag muttrar något surt.

Filmen handlar om den allt mer utbredda gig-ekonomin där företag genom appar förmedlar tjänster mellan utförare och beställare, till exempel Uber och Foodora. Jobben är extremt tillfälliga. De som utför arbetet är helt beroende av uppdragsgivaren men saknar all trygghet man har som anställd i ett företag.

Ricky är budchaufför och frilansar för en budfirma. Jobbet styrs av en handdator och alla paket måste komma fram i tid i ett stenhårt pressat tidsschema som varken tar ­hänsyn till bilköer eller struliga mottagare. Frånvaro, oavsett varför, straffas med 1 000-tals kronor i böter. Hustrun Abby jobbar i hemtjänsten under liknande förhållanden.

Till slut börjar familje­livet rasa. Storebror hamnar i dåligt sällskap och lillasyster försöker lappa ihop familjen. Det är omöjligt att värja sig mot Ken Loach stenhårda kritik mot ett omänskligt arbetsliv och brittiska tidningen Guardians beskrivning är träffande: En knytnäve i solar plexus.


Relaterade artiklar