Löser akut personalbrist med tusenlappar
25 oktober 2019
Folktandvården i Gällivare löste personalbristen med lönetillägg på 2 000 kronor i månaden. Nu förlängs insatsen.
Folktandvården i Gällivare har länge kämpat för att rekrytera tandsköterskor. Flera har gått i pension och konkurrensen om arbetskraften med gruvindustrin, som erbjuder höga löner, är stor. Eftersom utbildningarna till tandsköterska ligger vid kusten väljer många att söka jobb i Luleå, Piteå, Kalix och Haparanda när de är klara med sina utbildningar.
– Läget var akut, bristen på tandsköterskor var så stor att jag fick inte ihop dagarna, säger klinikchefen Birgitta Andersson-Falck.
Hon bad tandvårdsstaben om hjälp för att kunna rekrytera tandsköterskor. Lösningen blev ett lönetillägg på 2 000 kronor i månaden som infördes på prov i maj 2018. Det har nu förlängts till maj 2020.
– De har verkligen lyssnat och nu har vi lyckats rekrytera fyra tandsköterskor, mycket på grund av tillägget, säger Birgitta Andersson-Falck.
Tandsköterskan Simon Ahnfeldt är en av dem som valde Folktandvården i Gällivare på grund av lönetillägget.
Det spelade stor roll i mitt beslut att tacka ja till tjänsten i stället för att söka mig till privata alternativ. Det är tveksamt om jag hade tagit anställning om det inte vore för tillägget. Den extra slanten höjer motivationen, säger han.
Enligt klinikchefen Birgitta Andersson-Falck fungerar nu verksamheten betydligt bättre men kliniken jagar fortfarande tandsköterskor.
– Vi jobbar med teamtandvård och flödespass och då kan en tandläkare ha två till fyra tandsköterskor så vi behöver fortfarande har fler, säger hon.
Relaterade artiklar
Ingångslön, startlön, lön på första jobbet – lista med 21 yrken
Är du nyexaminerad? Vill du veta vad du kan begära i lön på första jobbet? Vi har statistik på vad unga 18 till 29 år tjänar i 21 yrken, bland annat socialsekreterare, ingenjör, medicinsk sekreterare, och administratör. Kolla din startlön här!
Kom hit – få 75 000 kronor!
Den offentliga sektorn skriker sig hes efter arbetskraft. Runt om i landet tar arbetsgivare alla till buds stående medel för att locka potentiella medarbetare. I Jokkmokk försöker kommunen locka med stipendier, pengar och ett löfte om att få insyn och bli sedd på sin arbetsplats.