• ”Jag älskar mitt jobb. Synd att lönen inte speglar det man gör varje dag”, ­säger skoladmini­stratören Lina Svahn.

Lön och villkor

Lång kamp gav löneökning

25 oktober 2019

Skoladministratörerna i Vetlanda fick lönelyft efter den årliga lönekartläggningen. "Jag tycker de kan satsa mer", säger Lina Svahn, skoladministratör på Bäckseda skola i Vetlanda.

– Det är jättebra att arbetsgivaren ser och uppskattar jobbet vi gör men jag tycker de kan satsa mer, säger Lina Svahn, skoladministratör på Bäckseda skola i Vetlanda.

Jeanette Toll, Visions avdelningsordförande i Vetlanda, säger att skoladministratörerna länge har varit kritiska mot sina låga löner. I år fick de gehör.

Vetlandas förhandlingschef Pierre Thorell säger att det var den årliga lönekartläggningen som uppmärksammade arbetsgivaren på att lönerna behövde höjas.

– De låg lägre är andra jämförbara grupper och därför behövdes höjningen.

Arbetsgivaren sköt till ett löneutrymme på 8 000 kronor i månaden utöver den årliga löneökningen. Pengarna har fördelats individuellt mellan tio skol­administratörer. I snitt 800 kronor var.

Trots ökningen är lönerna lägre än i grannkommunerna, enligt Lina Svahn.

– Jag tycker att vi ligger väldigt lågt, lägsta lönen bland grundskolans skoladministratörer i dag är 24 000 kronor. Jag har kollat lönerna i grannkommunerna och det kan skilja tusenlappar i månaden, säger hon.

Pierre Thorell utesluter inte att det bli mer pengar till skoladministratörerna framöver.

– Om ökningen inte får önskad effekt får de komma tillbaka nästa år.
Lina Svahn säger att hon funderat på att söka jobb i andra kommuner men själv vill hon helst stanna. Att pendla när barnen är små är inget hon vill.

– Jag älskar mitt jobb och brinner för att ge god service, synd att inte lönen kunde spegla det man gör.


Relaterade artiklar