• Benny Andersson månar både om de döda och de levande i sitt jobb.

Arbetsmiljö

Hur många ljus tänds under allhelgona?

25 oktober 2019

Benny Andersson, kyrkogårdstekniker i Jönköping, svarar på frågor om allhelgona.

– Oj, det är jättemycket ljus. Det är nog en 1 500–1 600 marschaller som brinner på Jönköpings kyrkogårdar under den helgen. Men det är inte bara ljus som ska tändas. Jag är ytterst ansvarig för planeringen kring allhelgonahelgen på alla stans kyrkogårdar.

Vad innebär det?

– Just nu förbereder vi så att allt ska fungera när cirka 18 000 personer besöker kyrkogårdarna under två dagar. Vi ser till att präster och diakoner finns på plats. Och vi bjuder cirka 3 ooo besökare på fika utomhus.

– Nytt för i år är att vi har tagit fram en barnbok som kommer att delas ut. Det är som en liten sån där Pixibok och den heter Min kyrkogård. Där kan man läsa om kyrkogården och rita lite och så. Det är viktigt att inte glömma bort barnen.

Vad gör du resten av året?

– Jag jobbar mycket med gravplatserna på våra kyrkogårdar, det hårda materialet, stenarna. Och jag guidar på vandringar. Vi har sex vandringar per år och har precis avslutat de sista vandringarna. Där berättar jag om människorna, kändisar och historiska personer som är begravda här och andra händelser. Vi samarbetar med musiker från församlingarna som spelar under vandringarna. Vid sista vandringen för säsongen deltog 210 personer. Vi vill gärna visa upp våra kyrkogårdar och intresset har ökat med åren och medelåldern sjunker.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får träffa så mycket folk. Tvärtom vad man kan tro kanske, så är det viktigaste i mitt jobb att ta hand om de levande. Inte de döda.

Benny ­Andersson

  • Titel: Kyrkogårds­tekniker.
  • Arbetsplats: Kyrkogårdsförvaltningen i Jönköping.
  • Ålder: 51 år.
  • Familj: Fru och två barn.
  • Intressen: Fotboll, golf, all idrott och att resa. Jag besöker gärna kyrkogårdar när jag reser.

Halloween eller ­allhelgonahelg?

  • Halloween har ursprung i ett keltiskt firande av de döda i förkristen tid. Man tände eldar och klädde ut sig för att skrämma onda andar.
  • Allhelgonahelgen består av två kyrkliga helgdagar: alla helgons dag och alla själars dag. Alla helgons dag firas alltid den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Alla själars dag firas dagen efter. Då hedrar vi våra döda närstående.

Källa: Svenska Kyrkan


Relaterade artiklar