Facket svarar

Hjälp – jag ska ­löneförhandla!

25 oktober 2019

Jag ska börja på ett nytt jobb i höst och undrar om ni har några tips på hur jag kan förbereda mig inför löneförhandlingen med arbetsgivaren?

Förslagsvis börjar du med att ta reda på så mycket som möjligt om tjänsten som till exempel vilka arbetsuppgifter och ansvar som ingår. Det är också bra att bilda sig en uppfattning om löneläget hos arbetsgivaren. Inom offentliga verksamheter som kommun och region är lönerna offentliga uppgifter och det går att begära ut dem direkt från arbetsgivaren.

På Visions hemsida går det att hitta lönestatistik. Ibland finns i annonsen kontaktuppgifter till facklig representant som du kan kontakta för att bl.a. prata lön.

Det viktigaste är att du före löneförhandlingen har bildat dig en uppfattning om vilken lön du skulle vara nöjd med. Eftersom du söker arbete under hösten är det också bra att ni kommer överens, helst skriftligt, om du ska ingå i nästa års lönerevision eller inte.

Vision Direkt ger svar på just dina frågor om anställnings­villkor, lön, arbets­miljö, rättigheter och fackliga medlemsförmåner. Kontaktuppgifter hittar du här.