Det är aldrig försent att hitta en gammal vän

23 september 2019

"Jag skulle så gärna vilja hitta en kille som jag kilade stadigt med för femtio år sedan. Men han hette Karlsson, så det går ju inte att googla på”. Kvinnan framför mig skrattar ursäktande.

”Gamla människan, googla på en gammal ungdomskärlek! Med ett av Sveriges vanligaste namn, så dumt.”

Men jag tycker inte det är dumt. Jag tycker det är fantastiskt.

Vi befinner oss på en skriv-ditt-liv-kurs och den här kvinnan har haft det tufft på senare år. Men i samma sekund som hon närmast flickaktigt berättar om den här tokiga Karlsson-googlingen, så är det som om all sorg faller av.

”Kan du berätta mer om honom?” säger jag. För nu är vi något på spåren. Det ser jag på henne. En spännande berättelse som ger liv till hennes ögon.

”Vet du var han bodde? Vilka kompisar hade han? Hade någon av dem ett ovanligt namn?”

Nästa morgon skickar jag ett sms till henne. ”Kan det vara den här mannen?”
”Ja! Det är han!”

Jag blir lika lycklig varje gång jag kan hjälpa någon. Det finns så starka, vackra berättelser i varje människa.

En man sa till mig att han alltid ångrat att han aldrig berättat för sin ungdoms­kärlek att han älskade henne. Kriget gjorde att de skildes åt. Nu hade det gått ett helt liv.

”Det är inte för sent än”, sa jag.

Med hjälp av en journalistkompis fick jag fram tre tänkbara namn och telefonnummer.

Några veckor senare fick jag ett mail på småknagglig svenska:

”Tussen tack Hillevi. Jag har hittat den kvinnan som jag berättade för dig. Jag skickade en sms till henne men jag hoppades inte så mycket att jag ska få nån svar. Dagen därpå kom en sms och när jag såg att hon har skrivit till mig så trodde jag inte på mina ögon. Hon tackade mig att jag inte glömt henne efter 35 år och hon har nästan gråtit när hon har läst min sms. Nu hoppas jag att vi ska träffa kanske en dag. Om jag vågar så skulle jag bjuda henne här i Sverige. Jag önskar att träffa dig också en dag att vi dricker en kaffe tillsammans. Jag ska ha på mig vackra minne om dig.”

Visst är det fint? Jag blir alldeles varm i hjärtat.

Och vem vet, din ungdomsvän kanske också bara finns en googling bort?