• Det blir allt vanligare att lägga äldreboende och förskola i samma hus.

Trender

Poppis att kombinera äldreboende och förskola

3 juni 2019

Det började i Tokyo på 1970-talet men nu har trenden kommit hit. Att lägga äldreboende och förskola i samma hus blir allt vanligare i Sverige. Gamla och barn får mötas och kommuner kan utnyttja lokaler mer effektivt.

En snabb googling visar att kombinerade äldreboenden och förskolor är på gång på många håll – i Avesta, Knivsta, Norrtälje och Huddinge. I Umeå öppnade Nordstjärnan 2017. Efter sommaren flyttar barn och åldringar in på Lundagård.

En viktig anledning till att Umeå byggt två kombinerade äldreboenden och förskolor är att stan växer så det knakar. På centralt belägen mark finns det många intressenter och behovet av äldreboenden och förskolor är stort. På Lundagård bor 60 äldre personer och förskolan har fyra avdelningar.

– De har egna vardagsytor men möter varandra på en gemensam yta innanför huvudentrén som vi kallar torget. Men de har också gemensamma aktiviteter som Luciatåg, säger planeringssekreteraren Åsa Jernbom.

En gemensam aktivitet är växthuset där barnen sår och de äldre vattnar under sommarlovet. När det är skördetid lagar man soppa tillsammans. Verksamheterna ligger separerade, om äldre inte vill träffa några barn behöver de inte.

– Vi måste alla lära oss att vara goda grannar. Det är lite ge och ta men det är härligt att äldre och barn får mötas, säger Åsa Jernbom.

I glesbygdsorten Pello i Övertorneå kommun är situationen en helt annan. Sammanslagningen gör det möjligt att rädda både förskolan och äldreboendet när antalet invånare krymper.

14 personer bor på äldreboendet Älvstranden som delar lokaler med förskolan sedan i höstas. Enhetschefen Kimmo Kukkola på äldreboendet ser än så länge bara fördelar.

– Barnen är verkligen uppskattade både av personalen och de äldre. De kommer och hälsar på och sjunger när någon fyller år och gör andra saker tillsammans med de äldre. Nog ser man att det sprider sig ett leende på läpparna på de boende när barnen kommer hit, säger Kimmo Kukkola.

I byggnaden har de också en gemensam inglasad veranda med utsikt över Torne älv.

Förskolechefen Birgitta Nilsson säger att samarbetet suddar ut generationsgränserna och skapar en större gemenskap i bygden.

Arkitekturkonsulenten Lars Jonsson på Kulturförvaltningen i Göteborgs Stad arbetar med stadsutvecklingsfrågor där äldre och yngre kan samarbeta kring hur staden kan utvecklas på längre sikt. Han ser både för- och nackdelar med kombinerade förskolor och äldreboenden.

– Det finns en schablonbild att möten mellan barn och äldre alltid blir så bra, men så lätt är det inte. Barn har sina behov av att leka och vara högljudda medan många seniorer kanske vill ha lugn och ro. För att det ska bli en bra miljö och möten som är intressanta för oss alla krävs både kunskap och förförståelse hos personalen, säger han.


Relaterade artiklar