• Fick du bara korvören i löneförhöjning?

Lön och villkor

Här är regionerna som betalar bäst

2 mars 2019

Var har medicinska sekreterare och drifttekniker högst medellön? Klicka på valfri region på kartan för att se snittlönerna för 13 olika yrken. Eller välj yrke i tabellen under kartan.

En regionanställd ekonom i Stockholm tjänar i snitt 46 481 kronor i månaden. I Norr­botten, Gävleborg och Gotland är medellönen i samma yrke minst 10 000 kronor lägre. Och det är inte det enda yrket där medellönen är högst i Stockholm. I sex av de 13 yrken som ­Tidningen Visions kartläggning omfattar toppar huvudstadsregionen listan över högsta snittlöner.

Årets sammanställning visar också en positiv tendens när det gäller löneökningar. I nio av yrkena ökade medellönen för samtliga regionanställda mer i fjol än mellan 2016 och 2017. Men det gäller inte den lägst avlönade yrkesgruppen. För receptionister och telefonister, som har en snittlön på under 24 000 kronor i månaden, steg medellönen med blygsamma 1,4 procent.  

Så är undersökningen gjord: Vi har begärt in uppgifter om medellöner i 13 yrken från alla regioner. Insamlingen gjordes under december 2018.

Klicka på grå balken nedan för att växla yrke.


Relaterade artiklar