• Prisutdelningen skedde under torsdagen.

Fackligt

Sundbyberg är bäst på kultur

29 november 2019

Sundbybergs stad har utsetts till Årets kulturkommun 2020 av Vision. ”Sundbyberg är Sveriges minsta kommun till ytan, men i kultursammanhang en gigant”, skriver Vision i motiveringen.

– Jätteroligt, jag tycker att vi vågar pröva oss fram och vara kreativa samtidigt som vi jobbar strategiskt. Vi har både ett brett utbud och många specifika verksamheter för specifika grupper. Jag tycker att vi erbjuder saker som är relevanta och intressanta för våra invånare trots att vi ligger i skuggan av stora Stockholm , säger kulturchefen Sofie Aspeqvist.

En specifik sak är att alla nyblivna föräldrar i vissa utsatta områden får besök av bibliotekspersonal.

– Vi berättar för föräldrarna om vikten av att läsa för barnen och vilken betydelse det har för språkutvecklingen och läslusten, säger Sofie Aspeqvist.

Vad är ditt kulturtips för en besökare i Sundbyberg?

– Om du är konstintresserad kan du gå till Marabouparkens konsthall eller till parken. Du kan också besöka vårt allaktivitetshus där det kan vara kurser i finsk tango eller linedance. Annars kan du gå till ett av våra två bibliotek och låna en bra bok.

Sundbybergs stad är också på gång att ta fram en egen konstapp med ekonomisk hjälp från Statens Konstråd. Den ska vara klar under nästa år.

– I den kommer besökaren att få förslag på olika konstvandringar baserade på vad man gillar, den kommer att innehålla ljud, bilder och filmer och även frågesporter, säger Sofie Aspeqvist.


Relaterade artiklar