Hälsa

Hitta fokus med 3 bra mindfulness-appar

2 december 2019

Höga prestationskrav, många bollar i luften och snabb andhämtning? Här är 3 mindfulness-appar som hjälper dig att komma ner i varv och landa i nuet.

I Värmdö kommun erbjuder den lokala Visionavdelningen en halvtimmeslång lektion i medveten närvaro – mindfulness - en gång i veckan.

Det känns alltid bättre när man varit här, hur stressad man än varit. Man får liksom ett annat perspektiv, säger Mia Rönnlund, ekonomiassistent i Värmdö kommun, i ett reportage som går att läsa här.

Längtar du efter något liknande på ditt jobb? Här är tips på tre mindfulness-appar som går att ladda ner till telefonen. Sätt dig bekvämt i ett tyst rum - själv eller med en kollega - och börja andas med magen.

 1. Calm
  Har ett bibliotek med 100 meditationer och dessutom flera sagor att lyssna på innan man somnar. I appen kan du varje dag registrera hur du mår och få förslag på meditationer utifrån ditt humör. Här hittar du också kurser och musik, och under en flik finns en ”andnings bubbla” som hjälper dig att ta långa, djupa andetag.

  Plus:
  Snygg och modern app med många roliga funktioner.
  Minus: Svårt att få överblick över innehållet.
  Kostnad: Sju dagars fri testperiod sedan 419 kr/år.


 2. Insight timer
  Här finns mer än 27 000 gratis guidade meditationer. Insight timer är något av ett Facebook för mediterare. En stor karta visar hur många runt om i världen som just nu mediterar via appen och var de befinner sig. Du kan skapa diskussionsgrupper och om ni är flera som mediterar på jobbet kan ni se varandras favoritmeditationer.

  Plus:
  Min favorit. Främst på grund av utbudet.
  Minus: Dyrt att bli premium-medlem.
  Kostnad:
  Gratis, men går att uppdatera för 679 kr/år och få tillgång till kurser och offline-material.  


 3. Mindfulness Appen
  Perfekt för dig som vill komma igång. Appen erbjuder en fem dagars introduktion där du börjar öva upp din medvetna andning och förmågan att släppa taget. I arkivet finns 250 meditationer och flera kurser. Du kan också få notiser med dagliga påminnelser om att vara närvarande.

  Plus:
  Passar nybörjare och bra att utbudet är på både svenska och engelska.
  Minus: Att meditationerna bara är upp till en halvtimme långa.
  Kostnad: Prova gratis i sju dagar, därefter 499 kr/år.

Bonustips: På Spotify hittar du inte bara musik, här finns också spår med olika typer av meditation.

Läs mer: Tips för att återhämta dig på jobbet