• Djurskötaren/instruktören Lene Björk är en av de anställda som ser till att Rättviks kommun är näst intill självförsörjande på kött och potatis. Därmed slipper kommunen köpa in kött som då skulle behövt transporteras långa sträckor.

Utveckling

Varför är dina får så poppis?

26 november 2018

Många besökare kommer till oss för att äldre- och barnomsorgen i Rättviks kommun är näst intill självförsörjande på grönsaker och kött, som produceras på Naturbruksgymnasiet där jag jobbar. De är intresserade av att se hur vi återtagit matproduktionen hit till oss i kommunen.

Vad tycker de som kommer?

– Många blir chockade när vi berättar att de gamla på äldreboendena får både oxfilé och skinka på julafton och att eleverna i skolorna får entrecote ibland. Vi har jobbat på det här sättet i över tio år nu och det är roligt att se hur stolta de som lagar maten i kommunens kök är över att kunna servera närproducerad och till viss del kravmärkt mat.

Vad är det för något ni producerar?

– Nöt-, fläsk- och lammkött. Mjölk, grönsaker, potatis och ibland rapsolja och havregryn.

Hur har ni påverkats av sommarens torka?

– Ett tag var jag jätteorolig för om vi skulle kunna behålla alla våra djur. Men nu ser det ut som vi kommer att klara av det. Vi har haft dem länge ute på bete och flyttat runt dem för att spara på vinterfodret.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

– Klockan sju på morgonen samlas vi som är instruktörer och djurskötare i fikarummet för att fördela arbetsuppgifter mellan oss och de elever vi har för dagen. Sedan är det mitt jobb att lära eleverna hur djuren ska skötas. När eleverna är nya på skolan är vi med mycket och visar dem, men senare blir de ganska självständiga.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att se eleverna växa och få följa dem på deras resa under de tre år de går på gymnasiet. Från början kanske de är jätterädda för alla djur och senare lär de känna djuren och blir bra på att tolka vad de behöver. Under slutet av utbildningen blir vi som arbetskompisar. Det är jätteroligt!

LENE BJÖRK

Yrke: Instruktör/djurskötare.
Arbetsplats: Stiernhööksgymnasiets naturbruksprogram.
Ålder: 54 år.
Bästa arbetsredskap: En dyngskrapa.
Intressen: Handarbete (väva, sticka).

Projekt återtaget

  • Målet är att Rättviks kommun ska bli självförsörjande på kött och potatis. Tanken är också att maten ska vara kravmärkt, inte transporteras långa sträckor och att landskapet ska hållas öppet genom att man håller åker- och betesmarker öppna. Projektet startade 2006 och i dag är kommunen självförsörjande på kött och potatis till drygt 90 procent. Produktionen på naturbruksprogrammet dimensioneras efter hur stort behov kommunen har av olika råvaror.

Relaterade artiklar