• Ordförande Bengt Sandberg ger råd till en papperslös arbets­tagare.

Arbetsrätt

Stöttar papperslösa

26 november 2018

I Folkets hus lokaler i en Stockholmsförort håller Fackligt center för papperslösa rådgivning. Dit kommer arbetstagare som saknar uppehållstillstånd, men som behöver hjälp att få sina rättigheter på jobbet.

– Situationen är värre i dag än för tio år sedan. Skrupellösa arbetsgivare har gjort det till en affärsidé att utnyttja människor, säger Bengt Sandberg, ordförande för centret.

Bengt Sandberg var med och startade Fackligt center för papperslösa för tio år sedan. Bakom centret står 34 förbund och avdelningar, däribland Vision som håller i en telefonlinje. Varje måndag erbjuds rådgivning. Enklare frågor kan besvaras direkt, medan andra skickas till det medlemsförbund som har avtalsrätt på området. Totalt har förbunden förhandlat i cirka 160 ärenden och i de flesta fall har det handlat om rätten till lön. 

– Ingen jätteanstormning direkt, vilket kan ses som ett misslyckande. Behoven borde vara oändliga, säger Bengt Sandberg. 

Varför ska facket hjälpa folk utan tillstånd?

– Arbetsmarknadslagarna gör inte skillnad på människor. De gäller alla arbetstagare. Och facket är ingen myndighet, det är en frihetsrörelse som står för allas lika värde.  

Gör förbunden tillräckligt för papperslösa?   

– Det är inte alltid högsta prioritet hos förbunden, men det går framåt. Vision har dock alltid stöttat oss och vi är oerhört tacksamma för telefonlinjen. 


Relaterade artiklar