• Maria Tladi Granquist är kostvetare och arbetar som utvecklingsledare på vård- och omsorgskontoret i Norrköping.

Utveckling

Hon fixar matsällskap åt ensamma

26 november 2018

Ensamstående äldre löper risk att drabbas av undernäring på grund av att de äter dåligt. I Norrköping jobbar Maria Tladi Granquist med att minska problemet med hjälp av så kallade måltidsvänner.

Vad är en måltidsvän?

– Det är en frivillig som gör en äldre person sällskap vid måltiderna för att den ska slippa äta ensam. Antingen äter de i hemmet, på en av kommunens träffpunkter eller ute på stan på en restaurang. Måltidsvännen får sin mat betald för en måltid per vecka. Den äldre betalar sin egen mat. Vi gör det i samarbete med Frivilligcentralen och Röda korset.

Varför behövs det?

– Det är till för att de som känner sig ensamma ska få hjälp att ta första steget att komma ut och träffa andra och få nya vänner. Alla som fyllt 67 år får vara med. Det blir ett sätt att umgås. Att få någon att äta tillsammans med är en social aktivitet som också minskar risken för undernäring.

Är det många som vill vara med?

– Det har varit enkelt att hitta måltidsvänner. Det är många universitetsstudenter som anmält sig, men också flera äldre som är aktiva i frivilligorganisationerna. Att hitta äldre som vill ha en måltidsvän har varit svårare. Men under hösten har Frivilligcentralen spridit information med gott resultat. Dessutom har vi annonserat i dagspressen och informerat genom hemtjänsten. Nu matchar Röda korset och Frivilligcentralen måltidsvänner och äldre så att de passar ihop.

Vad är din uppgift?

– Jag ser bland annat till att måltidsvännerna får utbildning kring mat och måltider, det handlar till exempel om åldrande och näringsbehov och om livsmedelshygien. Men det är upp till de enskilda paren att bestämma vad och hur de ska äta. Tanken är att de ska göra det på det sätt den äldre vill och med den mat den är sugen på.

Är måltidsvän ett ordinarie erbjudande?

– Det är ett projekt fram till sista juni 2019. Då ska det utvärderas. Visar det sig att fler fått någon att äta tillsammans med och att det kan förebygga ensamhet och undernäring kan det permanentas.


Relaterade artiklar