E-leg på jobbet oroar
26 november 2018
Den nya dataskyddsförordningen har medfört att allt fler anställda måste använda e-legitimation i sina arbeten. Personuppgifter och annan känslig information får inte skickas med vanlig e-post, utan måste krypteras vilket i sin tur kräver autentisering med en e-legitimation.
Det finns olika säkerhetslösningar, men flera kommuner har valt ett system där personalen ska logga in och legitimera sig med sina privata bank-id, vilket fått anställda att reagera.
– Vi har flera medlemmar som inte tycker det är bra. De känner obehag av att använda sina privata koder och inloggningar, är oroliga för att de lämnar privata spår i systemet, och anser att arbetsgivaren ska tillhandahålla redskapen för att kunna sköta jobbet, säger Jessica Eberger, Visions avdelningsordförande i Borlänge.
Kommunjuristen Sofia Kuoppa Söderström säger att man tittar på andra lösningar men att det är bank-id som gäller nu.
– Det är ingen skillnad på fysisk och elektronisk legitimation. På samma sätt som att du kan behöva visa legitimation i form av ett körkort i tjänsten, även om det inte är ett krav att köra bil i jobbet, kan du också behöva visa elektronisk legitimation, säger hon.
I Nacka använder man också bank-id. Även där jobbar man på att ta fram en egen installation. Tills vidare får de som av olika skäl inte vill eller kan ha bank-id i stället använda SITHS, ett etablerat system inom vård och omsorg som kräver kortläsare.
Men finns det några risker?
– Det är ingen skillnad jämfört med annan e-legitimation, förutsatt att identitetsbegreppet är ditt personnummer, vilket det oftast är på e-legitimationer, säger Thomas Nilsson på IT-säkerhetsföretaget Certezza.
– Däremot ska man vara mer noggrann med att bara ha sitt mobila bank-id installerat på en enhet man har kontroll över.
Relaterade artiklar
Ingångslön, startlön, lön på första jobbet – lista med 21 yrken
Är du nyexaminerad? Vill du veta vad du kan begära i lön på första jobbet? Vi har statistik på vad unga 18 till 29 år tjänar i 21 yrken, bland annat socialsekreterare, ingenjör, medicinsk sekreterare, och administratör. Kolla din startlön här!
Jobbar du heltid men har svårt att betala räkningarna? Du är inte ensam
Diakoner och budget- och skuldrådgivare vittnar: "Heltidsarbetande har inte pengar till mat och räkningar." Nu söker sig nya grupper till Svenska kyrkans matutdelning och till kommunerna för att få råd om hur man ska göra för att klara av att betala sina räkningar.
Så funkar kontorshubben
Emmaboda kommun startar en kontorshubb i Boda glasbruk för att locka fler distansjobbare att flytta till hit. Projektutvecklare Ann-Christine Torgnyson menar att många drömmer om att bo i stuga på landet, men samtidigt vill träffa kolleger och ha ett jobb som bara finns i storstaden. Här kan de få allt det.