Arbetsmiljö

Är det fler som blir överkänsliga för dofter?

26 november 2018

Hallå där, Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma- och Allergiförbundet.

– Det är en del som hör av sig hit och många har drabbats av överkänslighet på jobbet. Det kan vara kemiska ämnen i luften som man reagerar på. En studie från 2006 visar att 6,3 procent av befolkningen led av doftöverkänslighet. Det säljs mycket mer parfymerade kosmetiska produkter i dag än för tio år sedan, så problemet är troligtvis större.

Finns det botemedel?

– Nej, det finns ingen behandling eller botemedel. Man forskar på det. Det är ett kroniskt tillstånd om man väl blivit överkänslig. Och det kan bli mycket besvärligt i arbetslivet för de här personerna. Många tvingas vara sjukskrivna.

Hur kan man underlätta för dem på jobbet?

– Är någon doftöverkänslig på arbetsplatsen så kan man ta fram en policy om parfymfritt tillsammans med personal och eventuell företagshälsovård. Det kan man göra inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Förankra och kommunicera policyn med arbetsmiljöombud, fackförbund och personal regelbundet till exempel på arbetsplatsträffar och genom att sätta upp dekaler på lämpliga platser.

– Informera personalen om att inte använda parfymer, inhandla parfymfria produkter på de gemensamma utrymmena.

– Det har ju också betydelse hur man sitter. Sitter man i kontorslandskap kan det vara svårt eftersom man delar gemensam luft.