• Erfarenhet av yrket och våga säga vad som behöver förbättras, tycker Anna Johansson är en fördel när hon nu jobbar som medicinsk sekreterare i kommunen.

Rekrytering

Anna är först ut på banan

26 november 2018

Den 11 oktober klev Anna Johansson in på sin nya arbetsplats i Färgelanda, som Sveriges första medicinska sekreterare i kommunal hemsjukvård, enligt kommunen själv.

– Mycket ligger fortfarande i startgroparna, så det finns lite att jobba på. Till exempel är systemen inte anpassade för att jag skriver åt någon annan. Men jag sökte hit för att jag ville ha en utmaning, starta upp något nytt och få det att fungera. Det känns jättekul, säger hon.

På det stora hela skiljer sig arbetsuppgifterna bara lite grann jämfört med att jobba inom regionen, enligt Anna Johansson.

– Jag skriver mot sjuksköterskor och rehab-personal i stället för läkare, och jag gör lite andra administrativa saker, som att utveckla kvalitetsregistret.

Idén att anställa en medicinsk sekreterare kom i samband med den nya samverkanslagen, som började gälla i januari i år. Den innebär att kommunen har kortare tid på sig än tidigare att ta emot utskrivningsklara patienter från sjukhusen.

– Det betyder utökat ansvar och större arbetsbörda för sjuksköterskor och rehab-personal i hemsjukvården. Bland annat går 30 procent av deras arbetstid åt till dokumentation, och där kan ju en medicinsk sekreterare avlasta mycket, säger Ulla Morsing, enhetschef för hemsjukvården i Färgelanda kommun.

Hon är nöjd över att sektionschefen medgett satsningen.

– Det är bra att rätt person gör rätt saker, och det är både jättespännande och roligt, säger hon.


Relaterade artiklar