• Anjelica Johansson är ett av två ungdomsombud i Linköpings kommun. Hon och hennes kollega ska vara länken mellan unga och politiker/­tjänstepersoner.

Utveckling

Varför gör kommunen en podd för unga?

31 oktober 2018

Anjelica Johansson, ungdomsombud i Linköpings kommun.

– För att vi som ungdomsombud i Linköpings kommun vill nå ut på ytterligare ett sätt. Det är en del av vårt arbete med att öka ungdomars inflytande och delaktighet, och få dem att förstå att de kan vara med och påverka. Genom podden vill vi fördjupa oss i ämnen som vi tycker är viktiga, och ta upp saker som vi hört att ungdomar vill veta mer om.

Hur väljer ni gäster till podden?

– Vi bjuder in personer som vi tycker är intressanta, men lyssnarna kan också önska gäster. Det kan till exempel vara politiker, personer som är aktiva i föreningar och ungdomar som har något att berätta. Alla ska helst ha en koppling till Linköping.

Vad är viktiga ämnen för unga i dag?

– Psykisk ohälsa och stress. Det pratas mycket om det, men jag att tror det behöver tas upp ännu mer. Och jämlikhet och trygghet. Man vill prata om hur man mår.  

Finns det någon gäst som berört dig särskilt?

– Juno Blom från Länsstyrelsen i Östergötland som pratade om hedersrelaterat våld och förtryck. Ett tungt ämne som det är viktigt att prata om. Det var en avslappnad stämning. Vi vill kunna prata om seriösa ämnen på ett lätt sätt.

Vill du dela med dig av något misstag från sändning?

– En gång gick ”Siri” igång på min kollegas mobiltelefon. Den automatiska rösten sa ”jag hörde inte vad du sa”, vilket sedan hördes i sändning.

Vad gör du annars som ungdomsombud?

– Vi bjuder till exempel in unga till stadshuset för dialog och har startat något som heter Ungdomschecken, där man kan söka pengar för att kunna genomföra evenemang.

Förra året började ni med något som heter ”Slaget om Linköping”, vad är det?

– Det är ett evenemang vid skolstart, från början en idé från ungdomar som vi pratade med.  Förra året deltog 4 000 elever. Vi anordnade en femkamp och sen en färgfest.

Anjelica Johansson

Yrke: Ungdoms­ombud i Linköpings kommun.
Ålder: 25 år.
Familj: Sambo och två katter.
Intressen: Serier, fotografi, vänner och familj. 
Favoritpodd: ­Skäringer & Mannheimer.

Ungdomspodden

  • Ungdomspodden startade 2017 och sänds varje vecka, på fredagar. 
  • Podden har omkring 100 lyssnare per avsnitt.
  • Programledarna är Linköpings kommuns två ungdomsombud .
  • Man kan lyssna på podden via till exempel iTunes/Podcaster, Acast, eller andra podcastappar genom att söka ”Ungdomspodden”.

Relaterade artiklar