Fackligt

Sänkt avgift för skuldsatt

31 oktober 2018

Den som har ekonomiska problem ska kunna stanna i facket. Det anser Vision, som har sänkt medlemsavgiften för personer med skuldsanering.

Vision är ett av de fackförbund som har sänkt avgiften för dem som beviljats skuldsanering. Dessa medlemmar ska betala minimiavgiften, som ligger kring 56 kronor i månaden. Normalavgiften är 290 kronor.

– Vi tycker att det är angeläget att de som har ekonomiska problem under en tid kan ha kvar sitt medlemskap. Nu är det samma avgift som gäller för skuldsatta som för dem som har sjukersättning, säger Peter Andersson, strategisk rådgivare på Vision.

Bakom initiativet med förbättrade villkor för skuldsatta ligger budget- och skuldrådgivare i Halmstad, Lund och Malmö. 2017 skickade de ut en förfrågan till 50 fackliga organisationer.

25 förbund har hörsammat utskicket och ger nu skuldsatta möjlighet till sänkt avgift, oftast efter en individuell prövning. Journalistförbundet och Vision är de två förbund som beslutat att sänka avgiften för alla medlemmar som har skuldsanering. Några andra förbund ska pröva frågan.

– Vi är nöjda med gensvaret hittills men skulle önska att fler förbund prioriterade frågan. Månadsavgiften till fackförbund är svår att prioritera i förhållande till hyra, el och barnomsorg när man är skuldsatt, men ett medlemskap är nog så viktigt för den här utsatta gruppen, säger Åsa Jacobsson, budget- och skuldrådgivare i Halmstad och en av initiativtagarna, i ett pressmeddelande.

Beslutet togs av Visions förbundsstyrelse redan för ett år sedan och började gälla 2018. Nyordningen har dock inte tidigare kommunicerats ut till medlemmarna. Det kan förklara varför inga ansökningar om sänkt medlemsavgift från personer med skuldsanering hittills har kommit in.