Gapet blir allt mindre
31 oktober 2018
Lönegapet mellan kvinnor och män har minskat kraftigt i kommunerna de senaste tio åren.
2007 hade män som var anställda i kommunerna en medianlön som var nästan 2 000 kronor högre än kvinnornas. Det berodde främst på att kvinnorna var överrepresenterade i yrken där lönerna var lägre, som undersköterskor och barnskötare, medan männen dominerade på de högavlönade tjänsterna som chefer och högre tjänstemän. Men under de senaste 10 åren har lönegapet minskat varje år. 2017 var skillnaden nere på 225 kronor.
– Vi ser en ökning av andelen kvinnor i chefsgruppen och högre tjänstemän. Samtidigt har det blivit fler män i yrken där lönerna är lägre, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
Niclas Lindahl konstaterar att det sker en uppluckring av vilka yrken kvinnor och män väljer men han säger att han gärna hade sett att den förändringen kunde gå snabbare.
– Det är svårt för oss arbetsgivare att påverka samhället så att vi kan anställda fler kvinnor till räddningstjänsten och fler män till förskolan, men vi måste jobba hårt med den frågan, säger han.
En annan faktor som ligger bakom det minskade lönegapet är att flera kvinnodominerade yrkesgrupper i kommunerna, som förskollärare, socialsekreterare och lärare, har haft en relativt sätt god löneutveckling under senare år.
Relaterade artiklar
Ingångslön, startlön, lön på första jobbet – lista med 21 yrken
Är du nyexaminerad? Vill du veta vad du kan begära i lön på första jobbet? Vi har statistik på vad unga 18 till 29 år tjänar i 21 yrken, bland annat socialsekreterare, ingenjör, medicinsk sekreterare, och administratör. Kolla din startlön här!
Jobbar du heltid men har svårt att betala räkningarna? Du är inte ensam
Diakoner och budget- och skuldrådgivare vittnar: "Heltidsarbetande har inte pengar till mat och räkningar." Nu söker sig nya grupper till Svenska kyrkans matutdelning och till kommunerna för att få råd om hur man ska göra för att klara av att betala sina räkningar.
Så funkar kontorshubben
Emmaboda kommun startar en kontorshubb i Boda glasbruk för att locka fler distansjobbare att flytta till hit. Projektutvecklare Ann-Christine Torgnyson menar att många drömmer om att bo i stuga på landet, men samtidigt vill träffa kolleger och ha ett jobb som bara finns i storstaden. Här kan de få allt det.