Ett förtroende att förvalta

31 oktober 2018

Är du sugen på ett fackligt uppdrag, att gå in i rollen som förtroendevald?

Smaka lite på ordet: förtroendevald. Du har fått ett förtroende att representera dina arbetskamrater. Ni är nästan 12 000 medlemmar i Vision som har någon form av förtroendeuppdrag. Det är stort.

Nuförtiden är det dessutom fullt möjligt att välja graden av engagemang. Alla behöver inte bli ordförande i en klubb eller en avdelning. I alla fall inte på en gång. Det går utmärkt att börja med ett ”lättare” uppdrag som kanske har anknytning till ditt jobb eller till ett brinnande intresse.

I det brittiska fackförbundet PCS har man sedan några år så kallade ”green reps” – gröna skyddsombud – vars huvudsakliga uppgift är att få arbetsgivarna att ta med miljöaspekter i fackliga förhandlingar.

Det här numret av Tidningen Vision är tillägnat alla er som redan har eller funderar på att ta ett uppdrag. På sidorna 14–25 kan du läsa om hur de förtroendevalda ser på sitt uppdrag.

Det är både tuffa utmaningar och roliga segrar. Du får också möta några eldsjälar som var och en har olika drivkrafter för sitt engagemang. Läs och inspireras!

Det är också dags att summera årets löneprocess. Vår årliga undersökning visar äntligen en positiv lönetrend för Visions medlemmar i landsting och regioner.

Region Jämtland Härjedalen kan stoltsera med 3 procents löneökningar i snitt i år, jämfört med 1,8 procent förra året. Detta tack vare hårt arbetande förtroendevalda som kämpat för att lång erfarenhet och hög kompetens ska löna sig.

Lön för mödan och ytterligare ett exempel på ett väl förvaltat förtroende.