• Ända sedan barnsben, då Mia Wallengren gick med i en internationell fredsförening, har hon brunnit för mänskliga rättigheter.

Fackligt

”Det största som har hänt mig”

31 oktober 2018

Mia Wallengren, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Falköpings kommun, får Visions nationella pris för mänskliga rättigheter. Hon be­lönas för sitt inspirerande sätt att jobba med mångfald på arbetsplatsen och i kommunen.

När Mia Wallengren för en tid sedan fick beskedet att hon vunnit Visions nationella pris för mänskliga rättigheter, MR-priset, lät känslorna inte vänta på sig.

– Det kom tårar, jag fick gåshud, säger hon.

Det är hennes medarbetare på kultur- och fritidsförvaltningen som nominerat henne.

– Det känns extra ärofyllt, som en personlig Oscar. Det här är det största jag varit med om yrkesmässigt, säger hon.

Hon får utmärkelsen för sitt arbete med att göra Falköpings kommun mer inkluderande, både för medborgare och anställda. Till exempel har etnisk tillhörighet, sexuell läggning och kön diskuterats under arbetsmöten vid ett 40-tal tillfällen under det senaste året.

Några exempel på vad som diskuterats är hur man ska inkludera personer som inte pratar svenska flytande och som kommer in via så kallade extratjänster på ett bra sätt, samt vikten av att hälsa på alla i kommunhuset utan undantag. En följd av mångfaldsarbetet för kommuninvånarna är att man byggt ett omklädningsrum i det kommunala badhuset för den som varken identifierar sig som man eller kvinna.


Relaterade artiklar