Trender

Okej att sova i kyrkbänken

24 september 2018

Det har blivit en trend i England och nu sneglar även svenska församlingar på champing – att låta turister sova över i kyrkan.

– Det är en jättebra idé, vi har flera församlingar som studerar den här möjligheten, säger Heikki Ranta, kyrkoantikvarie i Lunds stift.

Möjligheten att sova över i en kyrka har funnits i England i ett par år och drivs av The Churches Conservation Trust, en stiftelse som arbetar för att bevara gamla kyrkor. För 49 pund natten och uppåt kan den som vill sova över i någon av de 21 kyrkor över hela landet som ingår i projektet. Barn och hundar är också välkomna och för en slant extra kan man även få frukost.

Heikki Ranta ser bara fördelar med champing och tror att det skulle passa särskilt bra för mindre församlingar med kyrkor som sällan eller aldrig används.

– Dels skulle det kunna ge lite hyresintäkter och jag tror också att det skulle kunna leda till bra och viktiga samarbeten med lokala näringsidkare som till exempel skulle kunna erbjuda frukost och middag till gästerna.

Heikki Ranta tycker också det vore bra att visa upp alla fantastiska byggnader som annars riskerar att bli bortglömda. Och han tror inte det krävs så mycket personal för att få igång en småskalig verksamhet.

– Det behövs ju inga större ombyggnader i kyrkorummen, det skulle räcka med någon som sköter bokningar och har lite koll på säkerhet och trygghetsfrågor, säger han.    


Relaterade artiklar