• Under ett år arbetade Maryam Al-Azawi på Lejonfastigheter samtidigt som hon pluggade till högskoleingenjör.

Utbildning

”Jag ville få in en fot”

24 september 2018

Studentmedarbetaren Maryam Al-Azawi råder andra att ta chansen att bli studentmedarbetare.

Sedan 2014 har Linköpings kommun anställt studentmedarbetare som går sista året på universitetet. Det är en möjlighet att få arbetslivserfarenhet och arbetstiden motsvarar ungefär 20 procent.

En av dem som fått chansen är Maryam Al-Azawi. Under sista året på högskoleingenjörsprogrammet i byggnadsteknik vid Linköpings universitet arbetade hon på det kommunala bostadsbolaget Lejonfastigheter.

– Jag ville få in en fot i byggbranschen och se hur folk jobbar. Eftersom vi har dåligt med praktik på min utbildning var det här ett perfekt alternativ.

Första tiden jobbade hon med nybyggnadsprojekt. Maryam Al-Azawi följde med projektledaren och var med på byggmöten och slutbesiktningar.

Därefter arbetade hon med drift och dokumentation, och har granskat och arkiverat ritningar och skötselinstruktioner.

– Det var väldigt lärorikt. I skolan har vi studerat hela byggprocessen, nu fick jag se hur den fungerar i verkligheten, säger Maryam Al-Azawi, som efter examen har fått jobb på heltid på Lejonfastigheter fram till oktober.

Intresset för att bli studentmedarbetare har växt stadigt, berättar Faiz Jaber, personalstrateg i Linköpings kommun och ansvarig för verksamheten.

– Det beror på att folk både på universitetet och på arbetsplatserna har visat ett enormt engagemang, säger han.

Bara kör! Så lyder Maryam Al-Azawis råd till andra studenter:

– Om man inte trivs kan man alltid hoppa av, det är bara en månads uppsägningstid.


Relaterade artiklar