Det är inne att vara lagom igen

24 september 2018

Det pågår en lagom-trend inom bokbranschen. Även internationellt. Flera brittiska förlag ger ut böcker med det svenska ordet lagom i titeln, exempelvis Londonbon Elisabeth Carlssons The Lagom Life – A Swedish Way of Living. I Sverige ligger Göran Everdahls Boken om lagom på topplistorna.

Men frågan är hur lagom vi egentligen är. När antalet utbrända ökar rekord­snabbt och flera undersökningar visar att svenskar stressar mest i Europa.

I dagarna kom Bella Lindes Odla ditt lagomliv ut. Jag blir först lite stressad av ordet lagom. För vad är det, egentligen? Bara en annan definition av det jobbiga ordet perfekt, som så många strävar efter? Inte för mycket, inte för lite. Återigen ett ouppnåeligt ideal. Eller?

Men Bella Linde använder ordet i en snällare version, en öppnare, där hon vill att vi odlar ett personligare lagom. Hon är journalist och författare och har gjort resan själv. Hon har försökt odla sitt personliga varumärke, utan större framgång. Och nästan förlorat sig själv på kuppen. Sådär som så många gör.

Idén till boken fick hon när hon hörde sin lille son leka med en kompis:

”Jag vill inte vara en kompis. Jag vill vara ett varumärke.”

Herregud, vad är det som händer, tänkte Bella Linde och bestämde sig för att undersöka fenomenet i en bok. Det blev några hundra sidor med fakta och mänskliga berättelser, där hon landar i att vi måste sätta gränser för att överleva med förståndet i behåll på sociala medier. Vi måste till exempel sluta jämföra oss med en främling på Instagram, för vad det än är vi ser där, så är det sällan några lagomliv.

I boken citerar hon den 15-åriga Ellen som alltid går igenom sitt Instagramflöde innan sängdags:

”Om man stalkar någon i fyra timmar på Instagram kan man få lite ångest över vad man gör med sitt liv, särskilt eftersom man tror att alla andra lever så intensivt i verkligheten. Men så inser man att de har ägnat jättemycket tid åt att lägga upp inlägg, plus kolla lajks. Och då har ju inte de heller levt.”

Nu har Bella Linde slutat odla sitt varumärke och gått över till att odla grönsaker i stället – och menar att det är mycket mer givande. För både kroppen och själen. Hon får tid till att dagdrömma och jobba med det hon tror på. Hon odlar sin värdighet och vägrar bli redskap för andras intressen. Det låter lagom befriande.

Hillevi Wahl är journalist, författare och inspirationsföreläsare. Hon jobbar hela tiden på att bli en lagom bra mamma och medmänniska.


Relaterade artiklar