Digitalisering

Allt fler lurade på jobbet

24 september 2018

Skönt att kunna slippa bruset och kollegernas pladder i dagens öppna kontorslösningar. Det är det allt fler som tycker. Men när ingen dörr finns att stänga blir hörlurar med musik en metod att få lugn och ro.

Vilken är bästa musiken till arbetet? Spotify tror sig ha svaret och listar 50 låtar de kallar Den ultimata spellistan för jobbet. Sammanlagt 3 timmar och 8 minuter rätt in i skallen på arbetstid.

Men hallå! Man ska väl jobba på jobbet, inte softa till musik? Eller? För faktum är att hörlurar blir allt vanligare på svenska arbetsplatser, inte minst på de i dag så populära kontorslandskapen. 2012 visade en undersökning från Manpower att 16 procent stängde in sig med musik i hörlurar för att kunna jobba effektivt. 2016 hade andelen ”lurade” ökat till 22 procent.

På IT-centrum i Tierp lyssnar många av de 14 medarbetarna i kontorslandskapet på musik i hörlurar. En av dem är Erik Ljungkvist.

– Jag gör det när jag vill fokusera på det jag håller på med. Då kan det vara skönt att lyssna på musik i stället för att höra kollegerna prata.

Han gissar att mellan en femtedel och en tredjedel av arbetstiden tillbringas med musiklurarna på.

– Till exempel när man sitter och grejar i Excel. Det kan vara ganska tråkigt, så då är det skönt med musik.

Från Tekniska kontoret i Danderyd meddelar Camilla Molina att hon sitter med lurar på större delen av arbetsdagen. Från arbetsgivaren får de som vill så kallade noise cancelling-lurar, främst för att stänga ute trafikbullret från E18 som dundrar förbi utanför fönstren.

 Men de använder hon inte.

– Jag blev illamående av den totala instängdheten i de lurarna, säger hon.

I stället använder hon egna lurar som släpper igenom lite bakgrundsljud. I dem finns musik och poddar.

Helena Jahncke, forskare i arbetshälsovetenskap vid högskolan i Gävle, håller med om att lurar med musik kan vara ett sätt att ta kontroll över de ljud man mer eller mindre frivilligt utsätts för på jobbet och att det kan upplevas som lättare att arbeta när man slipper de oförutsägbara ljuden i bakgrunden. Visserligen är det mest optimala en helt tyst miljö. Men det går sällan att erbjuda i ett kontorslandskap.

– Då är det kanske bättre med ett maskerande ljud i öronen som man själv kan kontrollera. Så musik i lurar kan vara ett sätt att hantera situationen, säger hon.

Bäst funkar det för monotona arbetsuppgifter, sämst när man ska lära sig något nytt.

 Sämst för koncentrationsförmågan sägs vara att lyssna på låttexter eller andra typer av ord, enligt Rensselaer Polytechnic Insitute i USA.

Men det tror inte Camilla Molina i Danderyd på. En favorit i hennes lurar är Creepypodden från P3 som handlar om det som inte riktigt går att förklara. Att berättelserna skulle stjäla uppmärksamhet från arbetet tror hon inte.

– Det är snarare tvärtom. När jag blir riktigt koncentrerad på jobbet tappar jag podden. Då får man spola tillbaka och börja om.

Vad är bäst att lyssna på för att förbättra arbetsinsatsen:

  • Ljud från naturen som vind, porlande vatten och fågelkvitter.
  • Klassisk musik.
  • Musik som egentligen inte engagerar någon, typ muzak.