• Annika Malmberg i Burlövs kommun vill att Vision ska hjälpa avdelningarna att driva på för lediga klämdagar.

Fackligt

Vill ha klämdagar i avtalet

13 augusti 2018

Annika Malmberg på Vision i Burlövs kommun vill att förbundet ska arbeta för att alla medlemmar får ledigt på klämdagar och dagar före helgdagsaftnar.

Vissa kommuner har det och andra har det inte, ledigt på klämdagar och halvdag före röd dag. Under 2018 har till exempel anställda på några förvaltningar i Stockholms stad två helt lediga dagar och fem halvdagar.

När skolsekreteraren Annika Malmberg jobbade i Malmö stad hade hon först ledigt på klämdagarna. Men 2013 togs de bort trots protester från de anställda. Nu jobbar hon i Burlövs kommun som inte heller har lediga klämdagar.

– Det är svårt att få igenom sådana här förmåner i små kommuner, man är väldigt restriktiv, och då behöver vi en starkare part som står bakom kravet.

Annika Malmberg och Visionklubben i Burlöv har skrivit en motion till förbundsmötet. Hon vill att förbundet arbetar för att alla medlemmar ska få vara lediga på klämdagarna. I motionen påpekar hon att både Unionen och Handels har det i vissa avtal.

– Jag tror även arbetsgivaren skulle vinna på det i längden. Många är stressade i dag och behöver tid för återhämtning. Arbetsgivaren kanske också skulle inse att man behöver ta in mer personal, allt är väldigt slimmat nuförtiden.

Vad skulle du göra på en ledig klämdag?

– Bara ha det skönt, säger Annika Malmberg.    

Här kan du läsa motionen i sin helhet och förbundsstyrelsens yttrande över motionen: Förbundsmöte 2018 Motioner


Relaterade artiklar