Tillbaka till verkligheten

13 augusti 2018

Första veckan på jobbet efter semestern känns alltid likadant. Instängt, fjättrat. Här har jag strövat fritt hela sommaren. Sprungit på savannen, sökt mig till ett vattenhål när värmen blivit olidlig. Sovit när jag känt mig trött och ätit när jag blivit hungrig. I år har jag inte ens behövt tvinga in kroppen i kläder. Ett skynke och en bikini har funkat bra. Samtidigt, en gnagande känsla av oro som är svår att skaka av sig. Något är galet med klimatet.

Det är snart val och vår krönikör Viktor Banke ställer en mycket berättigad fråga i det här numret: ”Ska vi ha ett riksdagsval under extremväder utan att miljöfrågorna ens dominerar?”

Inför valet lyfter vi i detta nummer fram Anders, Ida, Ingela, Annelie, Anna, Daniel, Behrokh och Lena. Åtta tjänstemän som trots hårt jobb och nästan ingen fritid, engagerat sig politiskt. De representerar samtliga riksdagspartier. Gemensamt för dem är att de driver de lokala, vardagspolitiska frågorna. Och då är det vård, skola och omsorg som gäller. De är några av politikens gräsrötter och utan deras engagemang fungerar inte vår demokrati. Det är lätt att glömma när allt ljus riktas mot Löfven, Lövin, Lööf och de andra storfräsarna.

Funderar du kring pensioneringen? Jobba på eller sluta i förtid? Politikerna vill att vi ska jobba till närmare 70. Vansinne tycker några. Andra säger okej, men då måste det finnas olika möjligheter att trappa ner. Det visar vår undersökning bland medlemmar 55+.

Men vår omslagskvinna Madeleine Palm, 66, är bestämd: Hon är absolut inte redo att bli pensionär ännu. Hon har alldeles för roligt på jobbet!

Förhoppningsvis är ni fler som känner som Madeleine. Välkommen tillbaka till verkligheten!