• Tandsköterskan Ylva Guhrén-Krook, 63 år, kan tänka sig att jobba tills hon blir 70, men bara om hon skulle få möjlighet att gå ner på deltid redan nu.

Lön och villkor

Streta på eller göra sorti?

13 augusti 2018

Jobba på till 70 eller sluta i förtid och få tid till annat än arbete? Hur var och en vill och kan göra hänger ihop med många saker: ekonomi, hälsa, familjesituation och arbetsmiljö. Möt några av dem som funderat kring pensionering.

Ylva Guhrén-Krook, 63 år, är tandsköterska och jobbar på Folktandvården i Handen i Stockholm. Hon har varit anställd här i drygt 40 år och jobbat med många olika saker inom yrket: bland annat som arbetsledare under 25 år. I dag är hon IT-ansvarig på kliniken och har en del administrativa arbetsuppgifter och speciella ansvarsområden. Hon är en av de många som i Tidningen Visions undersökning svarat att hon kommer att fortsätta jobba efter 65, främst på grund av att hon behöver pengarna.

– Jag har inte råd att gå i pension tidigare. Jag tycker i och för sig att det är kul att jobba, men det är hemskt att man inte kan gå ner i tid för att kanske orka jobba längre, säger hon.

Enligt planen ska hon fortsätta jobba tills hon fyller 68. Men helst skulle hon vilja göra på ett annat sätt:

– Jag skulle vilja jobba 80 procent redan nu för att sedan kanske orka jobba ända till 70. Men det skulle påverka pensionen för mycket, säger hon.

På Folktandvården i Stockholm finns 80-90-100 (möjlighet att jobba 80 procent, få 90 procent av lönen och få 100 procent pensionsavsättning) från 65 års ålder. Ylva Guhrén-Krook är kritisk till det:

– Det borde vara från 62 år, säger hon.

Trots att Ylva Guhrén-Krook varit arbetsledare under många år räcker pensionen inte särskilt långt.

– Jag har varit anställd här sedan 1970-talet och det finns aldrig några pengar till tandsköterskorna.

Men det finns också de som vill fortsätta jobba efter 65 av andra skäl än ekonomiska. Madeleine Palm, 66 år, stödassistent i Katrineholms kommun, är en av dem. Från början jobbade Madeleine Palm som montör på Ericson, men vid 50 skolade hon om sig och blev behandlingsassistent.

– Jag känner mig lång ifrån färdig med yrkeslivet. Jag har inte ens räknat efter om jag har råd att gå i pension. Jag är verkligen inte redo att bli pensionär ännu, säger hon.

Madeleine Palm har just tackat ja till att fortsätta ännu ett år.

– Vi har just börjat arbeta på nya sätt och det tycker jag känns både spännande och svårt.

En annan viktig faktor är att Madeleine Palm känner sig uppskattad av kollegerna och chefen och att hon har haft turen att få vara frisk.

– Jag har full förståelse för att det finns de som längtar till pensionen. Särskilt om man har arbetsskador och ont i kroppen. Själv har jag haft turen att slippa det, säger hon.

Även Mia Saxin, 57 år, fastighetsadministratör på Regionfastigheter Skåne, trivs mycket bra med jobbet och arbetskamraterna. Trots det funderar hon på att lämna arbetslivet vid 63–64 års ålder.

– Det finns så mycket annat att göra än att jobba: åka skidor, resa, pyssla i fritidshuset och umgås med barnen, vänner och bekanta. Att få tiden att gå blir inget problem, säger hon.

Men Mia Saxin konstaterar också att pensioneringen ligger ganska långt fram i tiden för hennes del och att det långt ifrån är säkert att det blir som hon hoppas.

– Ingen vet hur framtiden ser ut. Allt bygger ju på att man får lov att fortsätta att vara frisk.

Pia Jansberger, 59 år, handläggare för ekonomiskt bistånd och anställd i Lidköpings kommun sedan 16 års ålder, överväger att gå i pension runt 63 års ålder. Hon trivs också mycket bra med sitt jobb. Hon är glad över den goda stämningen och de trevliga kollegerna.

– Men det vore skönt att gå lite tidigare. Jag tänker på alla som blir sjuka, många får ju inte ens uppleva sin pension, säger hon.

Ytterligare ett skäl är att situationen på jobbet varit rörig på senare år.

– Det är påfrestande med många personalbyten, konstaterar hon.

Att det finns politiska diskussioner om att höja pensionsåldern till 69 eller rentav 75 år säger hon så här om:

– Det är helt bedrövligt. Det är de unga som måste in i stället. Personer som inte har något jobb mår ofta väldigt dåligt av det. Hjälp dem att hitta jobb i stället för att låta dem som redan jobbat ett långt arbetsliv jobba ännu mer.


Relaterade artiklar