• Förvaltningschefen Sara Kopparberg gillar Tyresös ­kontor på Söder i Stockholm.

Digitalisering

Kommunen flyttar hemifrån

13 augusti 2018

Vad gör man när kommunen inte lyckas locka den kvalificerade personalen man behöver? Ett tips kan vara att öppna ett kontor i storstan. Det har Tyresö, Östhammar, Tierp och flera andra kommuner gjort.

Vad gör man när kommunen inte lyckas locka den kvalificerade personalen man behöver? Ett tips kan vara att öppna ett kontor i storstan. Det har Tyresö, Östhammar, Tierp och flera andra kommuner gjort.

Det fungerar väldigt bra, nu kan vi anställa personer som bor lite längre bort och inte hade Tyresö som ett alternativ tidigare. Det blir också möjligt för anställda som inte bor i Tyresö att arbeta närmare hemmet ibland”, säger Sara Kopparberg förvaltningschef på stadsbyggnadsförvaltningen i Tyresö utanför Stockholm.

Stadsbyggnadsförvaltningen i Tyresö har haft sitt satellitkontor på Högbergsgatan på Södermalm i Stockholm i nästan två år. På stora skyltfönster ut mot gatan löper texten ”Vi formar framtidens Tyresö”. Här kan anställda sitta och jobba med egna arbetsuppgifter eller ha externa och interna möten hur ofta de vill. Just den här dagen har cheferna på Stadsbyggnadsförvaltningen utbildnings- och planeringsdag.

Kontoret på 80 kvadratmeter består av ett rymligt rum innanför de stora fönstren med ett tiotal arbetsplatser runt ett stort bord, en soffa och ett pentry samt ett mindre kontorsrum.  Det finns också möjlighet att boka bärbara datorer på plats.

En mycket viktig orsak till att man öppnade kontoret var att locka kompetent personal i den hårt konkurrens­utsatta byggbranschen.

– Vår tanke var att det skulle ligga på Södermalm och se ut som ett arkitektkontor. Vi känner att vi har blivit en mer attraktiv arbetsgivare. De som söker jobb hos oss nu känner till att vi har det här kontoret, säger Sara Kopparberg.

Statistik visar att en tredjedel av förvaltningens anställda använder kontoret varje vecka, en tredjedel ibland och en tredjedel bara när det är gemensamma aktiviteter.

– Nu ska vi göra en grundlig utvärdering för att se om vi ska fortsätta på samma sätt som hittills eller vi ska expandera, kanske tillsammans med några andra kommuner på Södertörn.

Även i Linköping utreder plankontoret just nu att öppna en distansarbetsplats i Stockholm. Där handlar det att om att hitta en lösning på ett mycket akut problem.

– Vi har flera stora stadsbyggnadsprojekt, som höghastighetsjärnvägen Ostlänken och flera större stadsdelar, på gång. Samtidigt är tillgången på erfaren personal i vår region begränsad. Det handlar främst om planarkitekter och exploateringsingenjörer. Kan vi inte rekrytera så fixar vi inte vårt uppdrag, säger Alisa Basic, chef på plankontoret.

Hon är övertygad om att det finns personer i Stockholm som kan tänka sig att jobba för Linköpings kommun men som inte är beredda att flytta. Lösningen man nu diskuterar är att öppna en arbetsplats i Stockholm där fem till sex personer kan sitta permanent och jobba. På sikt kan det även bli ett par ytterligare arbetsplatser som andra kommunanställda kan boka när de befinner sig tillfälligt i Stockholm.

– Om planerna gå i lås skulle vi kunna öppna kontoret under senare delen av hösten, säger Alisa Basic.

Andra kommuner som har distanskontor

  • Östhammar och Tierps kommun delar på ett kontor i Uppsala.
  • Tjörns kommun (plan- och va- avdelningarna) har arbetsplatser i centrala Göteborg.

Relaterade artiklar