• ”Jag skulle kunna göra flera uppgifter utomhus som möten, fakturahantering och projektredovisningar”, säger Revije Momcilla

Digitalisering

Inne att jobba ute

28 maj 2018

Malmö kommunen testar nya sätt att arbeta utomhus. Tanken är att förändra djupt rotade normer om var och hur vi jobbar och att utveckla mer kreativa och hälsosamma arbetsplatser.

Mycket forskning pekar på att vi mår bra och blir mer kreativa av att röra på oss och vara utomhus. Trots det finns djupt rotade normer som säger att ett riktigt tjänstemannajobb utförs inomhus vid ett skrivbord.  

Just nu testar ett sextiotal anställda i Malmö stad nya former för att jobba ute. Tolv vanliga arbetsuppgifter har valts ut, till exempel ha möte, administrera, skapa och producera samt tänka och planera. Deltagarna testar att utföra arbetsuppgifterna utomhus och registrerar hur det fungerar. 

Ekonomiassistenten Revije Momcilla är en av dem som deltar i projektet.

– Vissa av mina arbetsuppgifter skulle absolut gå att göra ute när det är fint väder. Jag sitter faktiskt ute i solen nu när jag talar med dig i telefonen.

Varför har du inte gjort de uppgifterna ute tidigare?

– Jag har faktiskt funderat på det, men det har aldrig varit på tal att vi ska få jobba utomhus, säger Revije Momcilla.

Stickut Malmö är ett kombinerat forsknings- och utvecklingsprojekt. Det ska också leda till att Malmö stad utvecklar mer hälsosamma, varierade och kreativa arbetsplatser. 

– Vi har HR-chefer som är involverade i projektet så tanken är att det vi kommer fram till ska synas i framtida policys och rutiner, säger Charlotte Petersson.    


Relaterade artiklar